Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norra Sverige ökar inte mest i temperatur i Europa

I Kiruna har medeltemperaturen ökar med över 3 grader sedan år 1900.
Foto: AXEL ÖBERG

Medeltemperaturen har ökat i flera europeiska städer sedan år 1900.

Fem städer i Sverige fanns med bland de tio platser i Europa där värmen stigit mest - men nu backar organisationen bakom väderanalysen och uppger att de räknat fel.

"Som en följd var några av de mest iögonenfallande rubrikerna och vinklarna överdrivna, eller felaktiga." skriver nätverket EDJNet.

Nätverket EDJNet, bestående av journalister från Europa, har sammanställt väderdata från 100 års observationer runtom i vår världsdel.

558 europeiska städer ingår i datasammanställningen.

Slutsatsen är bland annat att medeltemperaturer stigit – och mest stiger den i norra delen av Europa, rapporterar Sveriges radio.

Men senare konstaterade EDJNet att de gjort fel i sina jämförelser, vilket lett till att de nu avpublicerat uppgifterna för totalt 38 städer - varav flera av dem ligger i de nordiska länderna.

Fel att temperaturen ökar mest i norra Sverige

Enligt den första analysen har länderna i Norden och Baltikum på många håll passerat den gräns på 1,5 graders temperaturhöjning som man kom överens om i Parisavtalet 2015.

Kiruna hade enligt de felaktiga uppgifterna blivit 3,4 grader varmare. I Östersund, Sundsvall, Skellefteå och Luleå har medeltemperaturen stigit med över 2,5 grader. Övriga städer bland den ursprungliga topp-tio-listan ligger i Finland och i Norge.

Strax utanför topp-10 finns Gävle, Trollhättan, Karlstad, Borlänge, Skövde och Karlskrona.

Men uppgifterna för samtliga dessa städer var felaktiga.

"Vår undersökning bygger på två dataset, som inte är rakt av jämförbara. Vi har använt en jämkningsalgoritm för att ändå kunna göra historiska jämförelser mellan dem. Den jämkningen har varit själva kärnan i vårt arbete. Jämkningsalgoritmen tillämpades aldrig på de 38 felaktiga städerna. Resultatet blev uppblåsta siffror för de drabbade städerna, och en delvis felaktig analys." skriver EDJNet.

Och fortsätter:

"Vi är uppriktigt ledsna över det inträffade. Projektet syftar till att bidra med kunskap kring de faktiska temperaturökningarna, och det är givetvis oacceptabelt att den initiala publiceringen innehöll fel."

Men även städer i Andalusien i Spanien och i sydöstra Rumänien noterar en temperaturökning. Minst ökning visar kuststäder i olika europeiska länder.

Bekräftar klimatforskarnas bild

Per Undén, meteorolog vid SMHI, säger till Ekot att den nya analysen från EDJNet bekräftar forskarnas bild av att klimatförändringarna accelererat under 2000-talet.

– Det har vi också sett i våra observationer på SMHI, att klimatförändringarna har varit tydligare på de högre latituderna i norra Europa, särskilt vintrarna har blivit mycket mildare, säger Per Undén till Sveriges Radio.


RÄTTELSE: I en första version av den här texten stod det att Kiruna var den stad i Europa där temperaturen stigit mest sedan år 1900, följt av ytterligare nio nordiska städer. Nätverket EDJNet som tagit fram uppgifterna har senare konstaterat att uppgifterna för 38 städer i analysen är felaktiga och uppgifterna för samtliga städer på topp-tio-listan har dragits tillbaka.

Oroas du av klimatförändringarna?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.