Resultatet i statsministeromröstningen:
JA: 115
NEJ: 153
AVSTÅR: 77
FRÅNVARANDE: 4
När riksdagen samlades på fredagsmorgonen för den tredje statsministeromröstningen var det 131 dagar sedan riksdagsvalet hölls i höstas.
Men efter långa och intensiva förhandlingar valde Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister för en ny S-MP-regering.
– Sveriges riksdag har nu utsett mig till Sveriges statsminister. Jag tar mig an det här med ödmjukhet, men också med beslutsamhet, säger Stefan Löfven vid en presskonferens.
Han fortsätter:
– Runtom i vår värld ser vi att högerextremismen ökar sitt inflytande. Men i Sverige står vi upp för demokrati, för människors lika värde, Sverige väljer en annan väg och det är historiskt.
https://www.instagram.com/p/Bsxeef5HVgs/?utm_source=ig_web_copy_link
Talmannen: Varit en intensiv persiod
Talman Andreas Norlén var lättad över fredagens besked efter en hektisk och arbetsam höst.
– Det är en lättnad. Det har varit en intensiv period och en stor osäkerhet hur processen skulle sluta, säger han.
https://twitter.com/andreasostgote/status/1086256271878168576
C-ledamoten Helena Lindahl från Västerbotten, som fick flest personkryss efter Annie Lööf i valet, valde dock att bryta partilinjen och rösta nej till Stefan Löfven och Socialdemokraterna som hon beskriver som ett ”landsbyggdsfientligt parti”:
”Jag kan inte stoppa Löfven från att bli vald, men han är inte och kommer aldrig att bli min statsminister.”, skriver hon på Facebook.
LÄS MER: Expressens Jenny Madestam: Vi får se hur länge regeringen kommer leva
https://www.facebook.com/HelenaLindahlVasterbotten/photos/a.721995281325250/1030439397147502/?type=3&theater
KD-ledaren Ebba Busch Thor är skeptisk till att den nya regeringen, med stöd av C och L, kommer bestå hela mandatperioden.
https://twitter.com/BuschEbba/status/1086207811929952256
V-ledaren menar att hans parti har stora möjligheter att utöva inflytande på den nya regeringen:
– Det kommer att vara V som driver politiken för jämlikhet, för feminismen och en radikal klimatpolitik. Tillsammans med alla de runtom i vårt land som tror på ett jämlikt Sverige. Tillsammans ska vi sätta tryck för att pressa politiken åt ett bättre håll, säger Jonas Sjöstedt vid en presskonferens.
Åkesson: Absurd utveckling
Det var hårda toner i partiföreträdarnas anföranden inför omröstningen.
– Dagens förlorare är lätta att utse, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.
– De heter Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson. I dag kan vi också formellt begrava det borgerliga alliansprojektet.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gick till hård attack mot det nya regeringssamarbetet:
– Nu står Jonas Sjöstedt här och säger att, jag citerar: han har ”pulveriserat” den skrivelse som skulle hålla Vänsterpartiet utanför inflytande. Han har pulveriserat den. Ändå stod Liberalernas partiledare nyss och hyllade uppgörelsen. Det är en absurd utveckling, säger Åkesson.
"Extra val varit skadligt för demokratin"
I en intervju med SVT förklarade Andreas Norlén att han tror att ett extraval hade blivit skadligt för förtroendet för demokratin. Han sa också att han är nöjd med sin egen insats.
– Det kommer säkert komma utvärderingar längre fram, men jag tycker att jag vid varje tidpunkt och beslut hade goda skäl för dem. Jag tycker att processen i all väsentlighet som helhet varit rimlig och rättvis mot partierna.
Andreas Norlén fick även frågor om vilket inflytande Västerpartiet kan väntas få i den blivande regeringen.
– Det vill jag inte ge mig in och bedöma i det här läget, det är inte min roll. Min roll är att lägga fram en kandidat som kammaren kan tolerera och det hoppas jag kommer ske nu.