Norlén har kallat till presskonferens

Riksdagens talman Andreas Norlén.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES FREDRIK WENNERLUND

Ulf Kristersson, Stefan Löfven och nu Annie Lööf.

Alla tre har de fått sonderingsuppdraget av talmannen Andreas Norlén men gett tillbaka det till honom utan att Sverige har kommit närmare en ny regering.

Men Lööfs sondering var kanske inte förgäves, uppger källor från båda politiska blocken för Aftonbladet.

– De har öppnat upp spelplanen, vilket kan leda till positionsförändringar, säger en källa till tidningen.

På torsdagsmorgonen tog talmannen Andreas Norlén emot Centerledaren Annie Lööfs rapport från det sonderingsuppdrag som hon fick en vecka tidigare. 

Liksom Moderatledaren Ulf Kristersson och Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven före henne gav hon Norlén ett negativt besked.

Facebook skriver hon bland annat att alla de lösningar i regeringsfrågan som Centerpartiet kan acceptera blockeras av ett eller flera andra partier:

”Så länge som dessa partier fortsätter att säga nej, och därmed hindra breda blocköverskridande lösningar i regeringsfrågan, är de vägar som Centerpartiet förespråkar och velat undersöka blockerade. Jag ser det därför inte som meningsfullt att begära ytterligare tid och har idag berättat det för talmannen. Nu är det upp till talmannen att föra processen vidare.”

Annie Lööf (C) innan hon meddelade att hon kört fast med sonderingsuppdraget.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter att ha talat med Annie Lööf överlade Andreas Norlén med de tre vice talmännen. Därefter talade han i telefon med riksdagspartiernas partiledare.

Men Annie Lööfs sondering kan ha bidragit till att låsa upp positioner efter de sakpolitiska diskussionerna över blockgränsen, uppger källor från båda blocken för Aftonbladet. Partiledarna kan nu rådgöra med sina partier för nya förhandlingsmandat.

– Nu är det dags att ta reda på hur långt man kan gå i en annan riktning, säger en källa till tidningen.

”Kommer försöka puffa på processen”

Klockan tio på fredagen håller Andreas Norlén pressträff i riksdagen. Vilket som blir hans nästa drag för att få till stånd en ny regering är oklart.

Statsvetaren Jenny Madestam ser två tänkbara scenarion. Det första är att han utlyser en ny statsministeromröstning i riksdagens kammare.

– Nästa logiska steg är nog att han kommer försöka puffa på processen och då är frågan om han beslutar om en omröstning för Stefan Löfven som statsminister, trots att Stefan Löfven inte vill det. För att de här fyra omröstningarna innan ett nyval ska betas av, säger hon.

”Nästa logiska steg är nog att han kommer försöka puffa på processen och då är frågan om han beslutar om en omröstning för Stefan Löfven som statsminister, trots att Stefan Löfven inte vill det”, säger statsvetaren Jenny Madestam.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Det andra alternativet är nya sonderingsuppdrag till Löfven eller Kristersson.

– Men där tror jag att det är för nära inpå. Det behöver få gå lite tid, säger Jenny Madestam. 

Det har nu snart gått två månader sedan Andreas Norlén den 27 september inledde uppdraget att ta fram ett förslag till ny statsminister för riksdagen att ta ställning till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.