Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norges värsta läkare har fått jobb i Sverige

"Kan de inte slänga ut henne? Hon har misshandlat så många, först i Norge och sen i Sverige", säger Erkki Huhtimo, 66, som opererats av ortopeden Johanne Krogh.
Foto: Jens L'Estrade
Verksamhetschefen Maria Carlund försvarar anställningen av skandalläkaren Johanne Krogh. "Vår bedömning är att bristerna runt henne liknar brister som kan finnas hos andra läkare", säger hon.

Ortopeden Johanne Krogh, 68, har norskt rekord i felbehandlingar.

Nu har den kontroversiella läkaren fått nytt jobb - som distriktsläkare vid Svegs hälsocentral.

– Det är åt helvete, det är fel att hon får jobba som läkare i Sverige, säger svenske Erkki Huhtimo, 66, som opererats av henne.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, konstaterade i höstas att det fanns omfattande risker för patientsäkerheten vid Hälsocentralen i Sveg. Bland annat saknades ett tiotal fast anställda läkare och sjuksköterskor, remisser försvann, rutinerna var bristfälliga och det fanns stora brister i hanteringen av avvikelser.

Hälsocentralen har haft svårt att rekrytera läkare. Nu kan Expressen avslöja att kritiserade ortopeden Johanne Krogh, omskriven som "Norges värsta läkare" nu har anställts som distriktsläkare vid Hälsocentralen i Sveg.

– Hon har varit här i två veckor nu och är timanställd. Hon har normallön vilken är 70-80 000 i lön i månaden för heltid, säger Maria Carlund, verksamhetschef för primärvården.

Läkaren har norskt rekord i felbehandlingar

Johanne Krogh har flyttat runt och arbetat som läkare på olika orter i Sverige och Norge. I båda länderna har hon fått klagomål. I Norge drog hon på sig 42 anmälningar, varav 29 slutade med att patienten fick rätt och skadestånd. Läkaren bedömdes sakna basala anatomiska kunskaper och ha bristande omdöme. Skadestånden kostade de norska skattebetalarna mer än tio miljoner norska kronor. Det är norskt rekord i felbehandlingar och hon blev fråntagen rätten att operera i Norge.

Norska NRK avslöjade för sex år sedan att Johanne Krogh trots detta fick anställning i Sverige, på sjukhuset i Hudiksvall, och kunde operera vidare. På sjukhuset kände man inte till de norska felbehandlingarna och att hon förlorat rätten att operera förrän NRK kontaktade dem.

18 nya anmälningar från svenska patienter

Efter att Expressen och andra svenska medier uppmärksammat anställningen utredde svenska Socialstyrelsen Johanne Krogh. I samband med rapporteringen gjordes även 18 nya anmälningar från svenska patienter. Två professorer granskade 60 slumpvis utvalda fall, varav ortopeden fick kritik i fem. Efter detta kunde hon börja operera igen.

Nu har skandalläkaren alltså bytt jobb och börjat arbeta i Sveg.

Expressen frågar verksamhetschefen Maria Carlund om hur hon tänkte när Johanne Krogh anställdes.

– Det är svårt att bemanna i hela primärvården. Vi har ett anställningsförfarande oavsett vilken läkare vi anställer, det har vi gjort även med Johanne Krogh. Vi har gjort kontroller på tidigare anmälningar och legitimation och så.

Visste ni om anmälningarna i Norge?

– De vi tittat på är de svenska anmälningarna och granskningarna som gjorts kring henne. Utifrån det vi fått till oss så har vi fått goda referenser. Och de granskningar som gjorts har frikänt henne i många delar. Hon har fått någon varning i någon del som kommit till vår kännedom.

Verksamhetschefen Maria Carlund försvarar anställningen av skandalläkaren Johanne Krogh. "Vår bedömning är att bristerna runt henne liknar brister som kan finnas hos andra läkare", säger hon.

Men i Norge har hon ju många anmälningar om felbehandlingar och skadestånd. Har ni tagit hänsyn till det?

– Hon har ju jobbat som läkare senaste åren och är inte fråntagen sin legitimation.

Har du någon förståelse om patienter i Sveg känner sig oroliga?

– Vi i ledningsgruppen har gjort en gemensam bedömning och vi tar ansvar för patientsäkerheten. Och det gäller för alla läkare som är hos oss.

"Kan de inte slänga ut henne?"

Varifrån har hon goda referenser?

– Jag kan inte namnge någon men vi har tagit referenser.

Varför anser ni att hon är lämplig? 

– Vår bedömning är att bristerna runt henne liknar brister som kan finnas hos andra läkare. Vi tar ansvar för att hon får en bra introduktion, att vi har bra rutiner och uppföljning. Skulle det visa sig att det brister får vi hantera det och ta ansvar för det.

Varför är en ortoped som blivit av med sin specialistlegitimation i Norge lämplig som läkare på en vårdcentral i Sverige?

– Just ortopedi är ju en sak som värdesätts även i primärvård, särskilt i våra områden där vi har mycket ortopedi som skidskador.

Erkki Huhtimos livskamrat Ulla Björk, 68, bröt handleden. Ulla fick veta att hon skulle opereras av den kritiserade ortopeden. "Jag vägrade. Hon har förstört våra liv tillräckligt", säger Ulla.

Erkki Huhtimo, 66, från Söderhamn är en av de svenska patienterna som klagat på Johanne Krogh. Hon opererade hans axel 2009 och sen dess kan han inte lyfta armen.

– Kan de inte slänga ut henne? Det är åt helvete, det är fel att hon får jobba i Sverige. Hon har misshandlat så många, först i Norge och sen i Sverige.

Erkkis livskamrat Ulla Björk, 68, bröt handleden. Ulla fick veta att hon skulle opereras av den kritiserade ortopeden.

– Jag vägrade. Hon har förstört våra liv tillräckligt, säger Ulla.

Expressen har sökt Johanne Krogh, både på hennes arbete och hemma, men hon har inte gått att nå. Läkaren har tidigare valt att inte svara på frågor från journalister. Hon har tidigare nekat till att ha felbehandlat svenska patienter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.