I mitten av mars stängde Norge sin gräns för att hindra smittspridningen av covid-19.
Sedan dröjde det till den 15 juli innan Norge öppnade upp gränsen – lite grann. Då hade Norge infört sitt system som gör skillnad på olika regioners smittspridning. Först fick personer från tre regioner med låg spridning komma in. Nio dagar senare välkomnades fyra regioner till.
Sedan dess har regioner tillkommit och försvunnit över listan som Norge välkomnar – vilket väckt kritik. Bland annat inrikesminister Mikael Damberg har kritiserat vändorna: ”Vi respekterar Norges rätt att fatta beslut men många människor tycker nog att det börjar bli svårt att hänga med alla olika nya besked”.
”Ser man tydligt”
Frode Forland menar att det inte borde vara så svårt att veta om man är välkommen eller inte:
– Man tittar på kartan som vi har på folkhälsoinstitutets hemsida, och så ser man tydligt om det är rödlistat där man bor.
Hur ser du på kritiken?
– Det är en olycklig situation mellan länderna, men det har ju haft sina smittskyddsmässiga anledningar under den första delen av epidemin. En stängd gräns har en funktion när det är stor skillnad mellan länder och regioner.
Kommer systemet att ändras inom kort?
– Jag tror att om det jämnar ut lite mer så kommer man kanske öppna upp. Det har ju varit jättestor skillnad mellan exempelvis Norrbotten och Stockholm. Och det är klart att Sverige är lite mer utsatt, ni har ju haft öppna gränser mot Spanien och Italien hela tiden.