Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norges statsminister gör utspel om niqab

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Du hade förmodligen inte fått jobb hos mig eller hos många andra om du hade burit niqab", sa Norges statsminister Erna Solberg under en konferens.
Foto: Seth Wenig / AP TT NYHETSBYRÅN
Niqab är en ogenomskinlig slöja som täcker hela kroppen förutom ögonen.
Foto: Fred Ernst / AP TT / NTB SCANPIX

Norges statsminister Erna Solberg säger att hon inte skulle kunna anställa någon som bär niqab.

Samtidigt markerar landets integrationsminister mot att invandrare ska anpassa sig till den norska kulturen.

"Här äter vi fläskkött, dricker alkohol och visar våra ansikten", skriver Sylvi Listhaug, integrationsminister.

I samband med en konferens om integrationspolitik kom ett utspel från Erna Solberg, statsminister och partiledaren för konservativa partiet Høyre.

– Du hade förmodligen inte fått jobb hos mig eller hos många andra om du hade burit niqab. Jag tycket att vi måste se varandra i ansiktet i arbetslivet, säger statsminister Erna Solberg till NRK.

Men hon säger samtidigt att man inte ska förbjuda någon från att visa sin religiösa övertygelse i arbetslivet. Men att gränsen måste dras någonstans.

– Du får välja vad du vill ha på fritiden, men i arbetslivet är det klart av vi vill se varandra i ansiktet, säger hon till NRK.

"Här äter vi fläskkött och dricker alkohol"

Migrations- och integrationsminister Sylvi Listhaug, som tillhör högerpopulistiska Fremskrittspartiet, tar även hon tydligt ställning i frågan.

Niqab är en ogenomskinlig slöja som täcker hela kroppen förutom ögonen.
Foto: Fred Ernst / AP TT / NTB SCANPIX

Hon tycker att invandrare bör anpassa sig till den "norska kulturen".

”Jag tycker att de som kommer till Norge måste anpassa sig till vårt samhälle. Här äter vi fläskkött, dricker alkohol och visar våra ansikten. Den som kommer hit får inordna sig efter de värderingar, lagar och regler som gäller i Norge”, skriver Sylvi Listhaug på sin Facebooksida

Hon backades sedan upp av statsminister Erna Solberg.

– Jobbar du på en restaurang som serverar fläskkött, är det ditt jobb också. Då kan du inte välja om du vill tillaga fläskkött eller inte, det är inte en rättighet du har, säger hon enligt NRK.

Vad är niqab?

Niqab är en ogenomskinlig slöja som täcker hela kroppen förutom ögonen. Niqaben liknar burkan, som dock täcker även ögonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.