Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norges nya besked: Lättar restriktionerna

Hör Dagbladets reporter om Sverigebilden i Norge
Norges statsminister Erna Solberg.Foto: FREDRIK HAGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Oslo.Foto: LISE ÅSERUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Norge lättar på coronarestriktionerna från och med 12 oktober.

Då lyfts förbudet mot att sälja alkohol efter midnatt och besökare på sportarenor och evenemang med sittplatser sänks avståndskravet till en meter.

– Det här är goda nyheter för fotbolls-fans. Det kommer att finnas några fler på arenorna i framtiden, säger statsminister Erna Solberg enligt Dagbladet.

Norska kommuner har fått bättre kontroll på smittspridning och smittspårning, och därför kan man lätta på restriktionerna något, säger statsminister Erna Solberg.

– Vi är nu i en annan situation än när vi stängde ned i mars, säger hon.

Olika former av gruppträning kommer steg för steg att tillåtas igen, och det blir tillåtet för upp till 600 personer att delta i evenemang utomhus – uppdelade i grupper om max 200.

För evenemang med fasta sittplatser kommer endast en meters avstånd – eller en tom sittplats – att gälla från och med måndag 12 oktober.

”Stegvis lättnad”

Erna Solberg säger att regeringen vill lätta på fler restriktioner, men att det är långt kvar innan pandemin är över.

- Vi börjar en stegvis återstart av breddidrott för vuxna. Det nationella barstoppet vid midnatt upphör, säger hon under onsdagens presskonferens enligt Dagbladet och tillägger:

– Förutsättningen är att kommunerna inför stränga restriktioner lokalt där det förekommer utbrott av smitta.

Norges Tegnell: Då kan pandemin klinga av:

Se hela intervjun med Norges statsepidemiolog Frode Forland om landets strategi, synen på Sverige och vart pandemin är på väg

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.