Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norges kung Olav kunde aldrig förlåta Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Norges förre kung Olav kom aldrig över det han betraktade som svenskt svek under andra världskriget. Det berättar hans son kung Harald i en intervju för Aftenposten på lördagen.

Kung Olav av Norge kunde aldrig riktigt fölåta Sverige för sveket under andra världskriget.
Foto: OKÄND

- Kung Olav hade problem med att ta till sig att svenskarna inte släppte in hans hustru kronprinsessan Märtha (född i Sverige) och oss barn 1940, säger kung Harald. Efter den tyska invasionen 9 april 1940 flydde dåvarande kungen Haakon VII med sin familj. Med i följet var dåvarande kronprinsen Olav och kronprinsessan Märtha samt deras barn Ragnhild, Astrid och nuvarande kungen Harald.

Stoppades vid gränsen

 Kronprinsessan och barnen flydde mot svenska gränsen och sitt hemland men stoppades av vakterna. Det tog ett tag innan gränsvakten släppte in dem. Kung Olav hade svårt att komma över att svenskarna inte omedelbart släppte in hans hustru och barn 1940. Jag minns det inte själv men vi har fått oss berättat att vi närmast måste slå oss in i Sverige. Detta trots att min mor kronprinsessan Märtha var född svensk, säger Harald, som då var tre år.

Inte trygga i Sverige

 Kung Haakon och kronprins Olav var överens om att Märtha och barnen inte var trygga i Sverige. - Den svenska regeringen kunde aldrig garantera deras säkerhet och de reste vidare till USA dit de kom i slutet av augusti 1940, berättar Harald. - Jag var inte i Sverige så väldigt mycket jag heller. Jag minns vi var där 1948 för att fira Gustav V 90-årsdag. Det var enda gången vid var där på officiellt uppdrag som familj. - Kung Olav hade emellertid ett gott förhållande till sina svärföräldrar, så dem såg vi ganska ofta.

Inget problem längre

 Märtha var dotter till prins Carl, Gustav V:s bror. - Jo, förhållandet var ansträngt men gradvis inträdde ett stämningsskifte och nu är ju självfallet detta inte något problem längre, säger kungen. Han besökte för övrigt Sverige i höstas, i samband med 100-årsmarkeringen av upplösningen av unionen mellan Sverige och Norge.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.