Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norges folkhälsominister: ”Låt folk röka, dricka och äta hur mycket rött kött de vill”

Norges folkhälsominister Sylvi Listhaug (FrP). Foto: STAIN LYSBERG SOLUM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug, Norges nyblivna folkhälsominister, tror inte på pekpinnar och förbud.

– Jag tycker att folk ska ha rätt att röka, dricka och äta hur mycket rött kött de vill, säger Listhaug, som förra året tvingades avgå som justitieminister.

Hennes svenska motsvarighet, socialminister Lena Hallengren, säger till Expressen att staten visserligen inte ska bestämma vad människor äter till middag, men att hon står upp för Sveriges restriktiva alkoholpolitik.

– Myndigheter kan gärna informera, men folk vet i stort sett vad som är sunt och vad som inte är sunt, säger Listhaug, som även är äldreminister, till NRK.

– Det är inte politikernas uppgift att säga åt folk vad de ska och inte ska göra.

Listhaug, 41, gör i intervjun även klart hur hon ställer sig till förslag om att bredda tobakslagen så att rökning ska bli förbjuden på fler offentliga platser.

– Vart ska vi skicka rökarna till slut, om vi gör lagen ännu strängare? Ska dom behöva gå ut i skogen eller upp på ett fjäll eller ned på kajkanten för att få ta sig ett bloss?

Listhaug, som själv är före detta rökare, lägger till: 

– Det är inte förbjudet att röka, och då måste det också vara tillåtet att röka någonstans.

Svenska ministern: ”Jag står upp för vår restriktiva alkoholpolitik”

- Det är klart att staten inte ska bestämma vad människor äter till middag, säger socialminister Lena Hallengren (S), som även är ansvarig för folkhälsofrågor, till Expressen efter Listhaugs utspel.

Socialminister Lena Hallengren (S) säger att hon står upp för Sveriges restriktiva alkoholpolitik after Listhaugs kommentarer till norska medier. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

- Men att minska rökning och alkohol är bland det viktigaste vi kan göra för att minska cancer. För mig är det ett självklart ansvar som socialminister

- Jag står självklart upp för den restriktiva alkoholpolitik som vi vet är viktig för att minska såväl beroende och lidande. 

Anklagade Arbeiderpartiet för att ha ”terroristvänlig” politik

Listhaugs återkomst i regeringen förra veckan var kontroversiell redan innan hon uttalade sig om alkohol, tobak och köttkonsumtion.

Den före detta justitie- och invandringsministern avgick i mars förra året, efter att ha skrivit på Facebook att oppositionspartiet Arbeiderpartiet ”bryr sig mer om terroristers rättigheter än nationens säkerhet”.

Listhaug fick hård kritik efter inlägget, speciellt då dussintals av Arbeiderpartiets medlemmar mördades i terrorattacken på Utøya år 2011.

Statsminister Erna Solberg vägrade sparka Listhaug, som till slut avgick samma dag som en misstroendeomröstning skulle ha hållits.

Sylvi Listhaug syns med statsminister Erna Solberg när hon presenterades som Norges nya äldre- och folkhälsominister i Oslo förra veckan. Foto: STAIN LYSBERG SOLUM / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ytterligare Facebook-kontrovers

Några månader senare hamnade hon i hetluften igen, då hon anklagades av inte mindre än fem norska tidningar för att sprida propaganda på sociala medier.

Listhaug skrev ett inlägg på Facebook där hon delade en artikel om äldre som tvingades flytta från ett äldreboende som saknade separata badrum. 

Boendet hade sedan används som akutboende för romer.

”Boende och anhöriga grät. Nu använder de hemmet till övernattning för romer. Har de ingen skam!?”, skrev Listhaug på Facebook och riktade samtidigt kritik mot Arbeiderpartiet. 

Till saken hörde att det var Listhaug själv som låg bakom beslutet att alla äldreboende måste ha separate badrum för brukare under sin tid i Oslos kommunfullmäktige. 

Hur mycket "får" man röka, dricka och äta rött kött?

Enligt Folkhälsomyndigheten räknas mer än 14 standardglas alkohol per vecka för en vuxen man, och mer än nio standardglas för en kvinna, som ”riskbeteende”.

Bruk av cigaretter, oavsett i vilken utsträckning, räknas som en riskfaktor.

Enligt Livsmedelsverket ska en vuxen individ inte äta mer än 500 gram rött kött och charkuterier per vecka.