Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norges ambassadör i Teheran uppkallad

Norges ambassadör i Iran har kallats upp till det iranska utrikesdepartementet. Anledningen är att talmannen i det norska stortinget har uttryckt sig om de väldiga protester som pågår i landet.

Talmannen Masud Gharahkhani (Arbeiderpartiet), som själv har iranska rötter, har reagerat på händelserna i Iran i sociala medier. Han har kommenterat dödsfallet som orsakade protesterna, där den 22-årig kvinnan Mahsa Amini som gripits för att inte ha burit sin slöja korrekt senare avled i häkte.

Gharahkhani rapporteras ha uttryckt stöd för demonstranterna och publicerat ett filmklipp på farsi. Iran anser att han har lagt sig i interna angelägenheter i Iran.

”Vi kan bekräfta att ambassadör Sigvald Hauge blev inkallad till ett möte på iranska UD i går där man från iransk sida önskade att ta upp ett Twitter-inlägg från stortingets talman i Norge. Ambassadör Hauge klargjorde den norska regeringens officiella syn på Mahsa Amini-saken”, skriver norska UD:s talesperson Ane Haavardsdatter Lunde i ett mejl till NTB.

Storbritanniens ambassadör har också kallats upp till UD i Teheran. Iran har då haft invändningar mot att regimkritiska nyhetssajter på farsi tillåts verka i Storbritannien, vilket man anser har underblåst protesterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.