Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norge vill hämta hem IS-terroristernas barn

Norges statsminister Erna Solberg vill hämta hem barn till IS-terrorister. Foto: MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ungefär 73 000 personer bor i lägret Al-Hol Camp i nordöstra Syrien. Foto: MAYA ALLERUZZO / AP TT NYHETSBYRÅN

Frankrike hör till länder som redan hämtat hem föräldralösa barn till IS-terrorister från Syrien.

Nu öppnar Norges statsminister Erna Solberg upp för att göra samma sak.

– Vi är lika oroade över de här frågorna och lika berörda av de här barnen som det norska folket är, säger hon enligt NRK.

Frankrikes president Emmanuel Macron har slagit fast att alla barn med franska föräldrar som anslutit sig till terrororganisationen IS, och som i dag sitter fast i flyktingläger ska hämtas hem till Frankrike, skriver Svenska Dagbladet. Enligt AFP har några barn redan hämtats hem.

Nu öppnar Norges statsminister upp för att även Norge ska hämta hem föräldralösa barn från läger i Syrien. 

– Vi vill inte hämta hem IS-terrorister, vi vill inte heller hämta hem deras mödrar, men vi vill försöka få i gång ett system för att hämta hem de föräldralösa barnen, säger Erna Solberg.

Flyktingläger i nordöstra Syrien

Den norska regeringen arbetar i nuläget tillsammans med andra europeiska länder med att säkra barnens identitet. Även om barnen som fötts i lägren har norska föräldrar behöver de i vissa fall få ett norskt medborgarskap också. Men det finns en hel del som behöver säkras först. 

– Hur ser vi till att vi inte får hit IS-terrorister från andra länder, om de till exempel är fäder till några av de här barnen, och att vi inte får andra som kommer till Norge och åberopar familjeåterförening. Allt det här är svårt, säger Erna Solberg.

I Sverige har regeringen fått kritik då många menar att man gör för lite för barnen till svenska IS-terrorister som är fast i flyktingläger i Syrien.

– Jag tror att man måste försöka lugna sig och inte hetsa fram något. Det finns ingen snabb och enkel metod. Det är ingen som bara kan åka ned dit och in i lägret och hämta hem sina medborgare. Men vi drar inte ut på något utan arbetar så snabbt vi kan, säger utrikesminister Margot Wallström till TT.

Uppemot 80 barn i flyktinglägret al-Hol i nordöstra Syrien uppges ha anknytning till svenska IS-terrorister.