Norge varnade för skandalläkaren

Publicerad
Uppdaterad
Norge har skickat brev till myndigheterna i Sverige och Danmark där de varnat för kirurgen som skadat minst 29 patienter på norska sjukhus. Läkaren arbetar nu i Hudiksvall.
- Det har faktiskt gått ut varning från Norge till de andra skandinaviska länderna. De har fått brev om läkaren och trots det har hon fått jobb i ett annat nordiskt land, säger Roger Ingebrigtsen, statssekreterare på det norska hälso- och omsorgsdepartementet, till norska radio- och tv-bolaget NRK.
- Du kan ha bra rutiner, men människor bakom rutinerna måste faktiskt också kolla upp dessa upplysningarna, tillade han.
Ingebrightsen är upprörd över att läkaren, som förlorat rätten att operera i Norge och kostat den norska staten över 13 miljoner kronor i patientersättningar, nu arbetar i Sverige.

Skynda på

- Det chockerar mig, säger han till NRK.
Efter flera historier med farliga läkare som kryssar mellan de nordiska länderna har sjukvårdsmyndigheterna i Norge, Danmark och Sverige tidigare i år beslutat skynda på informationsutbytet.
Kirurgen fick lämna sitt arbete på sjukhuset i Östfold efter att ha anmälts till den norska motsvarigheten till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd 17 gånger. Därifrån fick hon med sig ett avgångsvederlag på 300 000 kronor.
- Hon blev i princip uppsagd, men vi enades om sex månadslöner i avgångsvederlag för att bli av med henne, sade Hans Nielsen Hauge, sjukvårdsdirektör vid Östfoldsjukhuset tidigare till den norska tidningen Verdens Gang.
Kirurgen började senare arbeta på Nordlandsjukhuset, men uppmanades av sjukhusledningen att sluta där.

Välkommen hem

I Danmark är hon välkommen hem och återuppta sitt arbete som kirurg på ett danskt sjukhus sade på söndagen Anne Mette Dons, överläkare på den danska motsvarigheten till Socialstyrelsen, Sundhedsstyrelsen.
År 2006 återvände läkaren till Danmark och arbetade på centralsjukhuset på Bornholm. Enligt Anne Mette Dons hade hon vid den tidpunkten skärpt övervakning.
- Eftersom hon varit under skärpt övervakning tidigare skulle vi vara uppmärksamma på henne, säger Dons.
Läkaren arbetar nu i Hudiksvall.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag