Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norska beskedet: Bara Gotland uppfyller kraven

Svenskar är portade från grannländerna på grund av smittspridningen.
Inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Norska Folkehelseinstituttet varnar för att coronasmittan kan öka i sommar.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Erna Solberg.
Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Norska gränsen.
Foto: Vidar Ruud / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Bild från Visby på Gotland.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenskar är portade från grannländerna på grund av smittspridningen.

Den norska statsministern Erna Solberg meddelar på fredagseftermiddagen att norrmän avråds från att resa till Sverige – med Gotland som undantag.

– Det är bara Gotland som uppfyller kriterierna, säger hon på en pressträff.

Både Norge och Danmark öppnar sina gränser för turister från vissa länder den 15 juni. Men svenskar är inte välkomna. Smittspridningen anses för hög.

Finland gör samma bedömning. Landet öppnar för resenärer från övriga Norden men håller gränsen mot Sverige fortsatt stängd. Bara Island bland de nordiska länderna tar emot svenskar just nu.

Solberg: ”Frihet under ansvar”

Erna Solberg höll vid 14-tiden på fredagen en pressträff om nya reserekommendationer för norrmännen. Hon påminde om att det finns faror ”med att öppna upp”.

– Det är frihet under ansvar. Från den 15 juni öppnar vi för semester- och fritidsresor mellan de andra nordiska länderna. Men det gäller bara regioner med kontrollerad smitta, säger hon och tillägger:

– I Sverige är det bara Gotland som uppfyller kriterierna.

Erna Solberg förklarar att landet ”inte kan öppna allt på en gång” och att ett besked om övriga europeiska länder kommer innan den 20 juli.

– Vi börjar med våra nordiska kolleger som vi har en god dialog med.

Ökad turism skapar oro på Gotland

Smittskyddsläkare för Region Gotland, Maria Amér, förstår inte det norska beskedet.

– Vi har väldigt stora regionala olikheter, där vissa regioner varit hårt belastade och vissa har varit lågt belastade. I nuläget ligger vi som Skåne. Så jag har svårt att förstå det rationella bakom beslutet, säger Maria Amér till Dagens Nyheter.

Vidare säger hon till tidningen att en ökad turism till ön skapar oro kring hur sjukvården ska klara av trycket.

– Vi har en vana av att ha akutsjukvård för turismen sommartid, men vi har inte erfarenhet av vad covid-19 kan betyda utöver detta. Så det finns en del frågetecken inför sommaren. Det viktiga är det egna ansvaret och att endast de som är friska reser, säger hon till DN.

”Man förstår inte logiken”

Inrikesminister Mikael Damberg kommenterade på fredagsmorgonen läget för TV4 Nyheterna. Han påpekade att situationen skapar oro i svenska gränstrakter där smittspridningen varit låg.

– Det väcker en del oro i gränstrakter där smittspridningen är låg. Man förstår inte riktigt logiken, sa han till tv-kanalen.

– Men det viktigaste perspektivet för mig är långsiktigt. Norden är den elfte största ekonomin i världen. Det finns en stor potential att resa sig ekonomiskt efter den här pandemin och det borde man göra tillsammans.

Samtidigt vill EU-kommissionen öppna alla gränser inom Schengensamarbetet från och med måndag.

Maria Amér, smittskyddsläkare för Region Gotland, överraskas av Norges besked.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.