Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norge rödmarkerar Sörmland och Blekinge

Se senaste nyheterna med Expressen TV
Teststation för coronaviruset i Norge.Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Norges statsminister, Erna Solberg.Foto: TERJE PEDERSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Norge justerar sina reserekommendationer.

Nu ska Blekinge och Södermanland rödmarkeras, rapporterar Dagbladet.

På tisdagen har det norska Folkhälsoinstitutet rekommenderat ändringar i reserekommendationen till flera områden i Norden. I ett pressmeddelande meddelar man att Blekinge och Södermanland nu ska rödmarkeras. 

Röd är den högsta nivån för smittorisk på skalan som Norge använder sig av. Den hänvisar till att smittan på platserna överstiger 20 coronavirusfall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna.

I Blekinge ligger siffran för mätperioden på 57,7 fall per 100 000. Motsvarande siffra i Södermanland är 20,8 fall per 100 000.

Börjar gälla i helgen

Även finska Nyland med huvudstaden Helsingfors ska rödmarkeras, enligt Folkhälsoinstitutet.

Under veckan beslutar regeringen om vilken typ av inresekarantän som ska gälla för vilka länder och regioner. Ändringarna träder i kraft från midnatt under natten mot lördagen den 3 oktober”, skriver expertmyndigheten i ett uttalande.

Rekommendation går nu till norska utrikesdepartementet, som tar det slutgiltiga beslutet.

Nya restriktioner för att minska smittspridningen har införts i Oslo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.