Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experternas varning: Sverige kan följa Norge

I veckan meddelade Lena Hallengren och Folkhälsomyndigheten att flera restriktioner tas bort 29 september.
Frode Forland, Norges statsepidemiolog
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Norge har länge haft stängda skolor och i och med öppnandet av dem så ökade smittspridningen av covid-19
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Ali Mirazimi, vaccinforskare och professor i klinisk virologi.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Johan Styrud menar att restriktionerna lyfts för tidigt.
Foto: Privat / PRIVAT

Smittspridningen av corona i Norge är på uppgång och är nu högst i Norden. 

EU:s smittskyddsmyndighet rödlistar nu halva landet. 

Nu varnarsvenska experter för att Sverige kan komma att gå samma väg. 

Norges smittspridning ökar och har nu högst andel smittade per 100 000 invånare i hela Norden. Det har fått som konsekvens att Europeiska smittskyddsmyndigheten markerat flera regioner i Norge med rött. 

Det har fått den norska regeringen att avvakta med att lyfta på restriktionerna. Nu höjs det röster i Sverige för att de svenska restriktionerna lyfts för tidigt. 

– Det är lite oroväckande att vi lätta på bromsen när man inte vet var siffrorna tar vägen, Johan Styrud ordförande i Läkarföreningen i Stockholm och överläkare vid Danderyds sjukhus.

Han hade gärna sett att Sverige hade valt att lätta på restriktionerna när smittotalen var på väg ner, inte upp som nu. 

– Nu valde man att lätta upp när smittotalen är uppåtgående och det är lite skrämmande. Man blir förskräckt. 

I Norge är det de unga som driver smittan. Det samma gäller Sverige, även om Johan Styrud tycker det är svårt att jämföra de båda länderna för övrigt.

– Det är 20-29 åringarna som inte går och vaccinerar sig. Jag kan inte förstå det alltså, det finns hur många tider som helst. Gå och vaccinera er!  

”Finns liknande scenarion här redan nu”

En ökad smittspridning på skolorna syns även här i Sverige, om än inte på samma nivå. Flera skolklasser i Göteborg och Skåne har återupptagit distansundervisningen till följd av smittoutbrott, enligt rapporter från Göteborgsposten och P4 Malmöhus

Det är främst unga och ovaccinerade som driver smittan i Sverige i dagsläget, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Ali Mirazimi, professor i virologi vid Karolinska institutet, tror att smittspridningen kommer öka ytterligare även i Sverige.

– Det finns risk för en ökad samhällsspridning, kurvan pekar uppåt redan nu. Det finns liknande scenarion här redan nu när skolorna börjat och barnen är ovaccinerade, säger Mirazimi. 

I Sverige vaccineras endast barn från 12 år uppåt som är i riskgrupp. Enligt Mirazimi är det med tanke på eventuella biverkningar en ”svår ekvation” att bedöma huruvida alla barn borde vaccineras.  

– Allt mer data visar att vaccinen är väldigt bra och att biverkningarna i stort sett inte är farliga. Mycket pekar på att det alternativet kommer bli verklighet även här. 

Lättnaderna som införs den 29 september kommer också bidra till en ökad samhällsspridning, enligt Mirazimi. Men den kommer inte drabba samhället lika hårt denna gång med tanke på vaccinationstäckningen, tror han. 

– Det viktigaste är belastningen på vården och dödsfallen. Sedan att vi har virus i samhället, det kommer aldrig att försvinna, säger Mirazimi.  

Dagliga corona-fall varit på rekordnivåer

Smittspridningen i Norge tar fart från låga nivåer men nästan 5 procent av dem som testar sig bär på viruset och under veckan har antalet av dagliga fall varit på rekordnivåer. 

Frode Forland, Norges smittskyddsdirektör, är ändå inte allt för orolig. 

– Vi har fått en ökning särskilt bland unga från mitten augusti, men den kurvan har plattats ut och är under kontroll skulle jag säga.  


ECDC, Europeiska smittskyddsmyndigheten reagerar på Norges nya smittovåg.
Foto: ECDC Europeiska smittskyddsmyndigheten

Vaccinerar barn

I förra veckan beslutade Norges regering efter rekommendationer från norska Folkhälsomyndighet, Folkehelseinstituttet, FHI att norska barn i åldrarna 12-15 år kommer att erbjudas vaccination. 

Åldersgruppen kommer till en början bara att erbjudas en vaccindos mot covid-19.  

Samtidigt skjuts återöppnandet av landet upp på grund av det nya smittoläget. 

– Vi har haft lite längre intervall mellan vaccindoserna så vi ligger lite efter Sverige när det gäller dos två men nu har man tillgång till tillräckligt med doser och snart är alla som kan vaccineras vaccinerade och då kan vi lyfta restriktionerna som nu ligger kvar. I nuläget avvaktar vi situationen i och med det nya smittoläget bland dem unga, säger Frode Forland. 

Forland: ”Vi tål att leva med lite mer smitta”

Det hårdast drabbade områdena är i sydvästra Norge där allt längst kusten mellan Steinkjer till Bergen är rödmarkerat. Osloområdet och Kristiansand är även dem i rött. 

Antalen som får intensivvård för Covid-19 är högst i Norden, även om det i alla de nordiska länderna är få inläggningar på iva. 

– Det är ingen stor våg av inläggningar, en liten ökning har vi sett men samtidigt väldigt få antal döda. Det är det som gör att vi säger att vi tål att leva med lite mer smitta.

Men Norge sticker också ut i Europa och landets smittoutveckling ligger i toppen, plats 13 av Europas 52 länder och regioner enligt en sammanställning av Statista. Sverige kommer på 42:a plats. 

Norges strategi under pandemin har varit mer restriktiv än den svenska och landet har ansetts klarat sig bra under pandemin med totalt 173 344 sjuka och 827 coronarelaterade dödsfall inrapporterade sedan pandemin startade.


Fyraåring dog i sömnen sjuk i covid-19

Nu ska den officiella dödsorsaken utredas • Fler än 300 barn i Texas inlagda på sjukhus med covid-19.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.