Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norge om försvaret: Räkna inte med oss

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Lasse Svensson, Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Vid ett angrepp förväntar sig Sverige hjälp från sitt grannland i väst.

Men den hjälpen skulle vi få vänta på förgäves om ett krig bröt ut, rapporterar Ekot om på söndagsmorgonen.

– I Norge har vi inte något försvar som kan bistå andra områden än vårt eget territorium, och i samarbete med andra Nato-länder, och det måste vi vara tydliga med, säger Norges försvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen till Ekot.

I den svenska försvarspropositionen slår vi fast att vi förväntar oss att våra nordiska grannländer skulle stå i givakt, redo att hjälpa oss, precis som vi är beredda att hjälpa dem om Sverige skulle utsättas för ett angrepp.

Skulle söka hjälp från Nato

Norges försvarsminister, som i veckan besökte Stockholm, är dock tydlig med att det inte är till Sverige som Norge skulle vända sig om de utsattes för ett angrepp - utan att det är från Nato som man skulle söka hjälp.

– Sverige är vår goda granne. Men vi måste vara tydliga med att vi är Nato-medlem och det är där vi har vår främsta försvarsallians och det är den vi kan lita på om krisen skulle komma, säger Anne-Grete Strøm-Erichsen till Ekot i Sveriges Radio och fortsätter:

– Vi är goda grannar och ställer upp för varandra. Men alliansen är väldigt tydlig.

Tror fortfarande på hjälp

Sveriges förvarsminister Karin Enström tror dock fortfarande på hjälp från Norge om Sverige skulle tvingas rusta för krig:

– Jag har väldigt svårt att se att alla andra skulle stå passiva om vi skulle drabbas, precis som om Finland skulle drabbas eller Norge eller Danmark skulle drabbas, säger hon till Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.