Norge kan förbjuda tiggeri kommunalt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Det blir fritt fram för enskilda kommuner i Norge att förbjuda tiggeri, förmodligen redan i sommar.

Det beslutade justitieutskottet i stortinget på tisdagen.

Enligt en opinionsundersökning i Sverige var en majoritet av de tillfrågade för ett tiggeriförbud.

Men det finns ingen politisk majoritet för ett sådant beslut bland politikerna i riksdagen.

– Att förbjuda tiggeri är ungefär som att försöka förbjuda fattigdom – det går inte och är bara dumt, säger Michael Anefur (KD), som är regeringens hemlöshetssamordnare till Expressen.

Norska tidningar skriver om det kommunala tiggeriförbud som på tisdagen trummades igenom i stortingets justitieutskott. Det är minoritetsregeringen med statsminister Erna Solberg (Höire), Framskrittpartiet och Senterpartiet som har kommit överens om att göra det möjligt för kommunerna att förbjuda tiggeri.

Samtidigt öppnar det för ett nationellt tiggeriförbud om ett år.

Regeringen och Senterepartiet har också kommit överens om att rikta bistånd till östra Europa, där de flesta tiggare kommer ifrån.

Ingen majoritet för förbud

Det är osäkert om Oslo kommer att införa tiggeriförbud eftersom den politiska majoriteten inte ser ut att finnas för ett förbud.

Städerna Bergen, Trondheim och Stavanger tros landa i ett nej till tiggeri förbud.

I Sverige har tiggeriförbud också diskuterats sedan det tidigare infördes i Danmark. Enskilda riksdagsmotioner om tiggeriförbud från Sverigedemokraterna och Moderaterna har dock avslagits.

Nyligen presenterade SD ett förslag om att förbjuda tiggare, men bara utländska tiggare.

Rumäniens Sverigeambassadör i Stockholm, Răduţa Matache, har tidigare sagt att det vore bäst om Sverige införde tiggeriförbud, eftersom tiggeriet bara försvårar livet för de romska tiggarna i Sverige.

Michael Anefur, ordförande för Kristdemokraterna i Skåne och regeringens hemlöshetssamordnare, är både kritisk till det norska förbudet och skeptisk till att Sveriges riksdag kommer att införa tiggeriförbud.

– Beslutet i Norge är väldigt tragiskt, det handlar om urfattiga människor som har fått utstå mycket under århundraden. Det är att sparka på dem som redan ligger, säger han till Expressen.

Han säger att det finns uppskattningar om att 1 000-2 000 tiggare finns utspridda i Sverige.

– Men ingen ska heller veta hur många de är. Vi har fri rörlighet inom EU och de har rätt att vistas i Sverige, säger Anefur.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.