Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norge inför hårdare kontroller vid gränsen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Norsk polis i hamnen i Kristiansand.
Foto: Schrøder, Tor Erik
Polisens närvaro i Norge är påtaglig. Här på Oslo centralstation.
Foto: Izabelle Nordfjell
Polisen har nu fått klarsignal till att använda försvaret. Här ser man soldater från Hans Majestet Kongens Garde under en tidigare terrorövning i Oslo ihop med polisen.
Foto: LARS MAGNE HOVTUN/NORSKA FORSVARET
"Jag var orolig att gå till jobbet", säger Emma Lindell.
Foto: Lisa Mattisson Exp
BERIT, 43, OCH DOTTERN REBECCA, 9 Skriver från Odense i Danmark"Nej, något hot har jag inte hört talas om. Jag måste fråga min bror som bor och jobbar här. Vi ska vara här över helgen."
Foto: Izabelle Nordfjell
HANNE GAMMELSÄTER, 52Pedagog, Oslo"Det är viktigt att upprätthålla det vanliga, men vi är glada att vi inte ska resa utomlands. Vi åker tåg, tunnelbana och går där vi brukar gå."
Foto: Izabelle Nordfjell
FAMILJEN HÖLLELAND Mamma Ingrid, pappa Håkon, dottern Birgitte, Bergen"Det är lite skrämmande, det kan ju ske och vi måste nog vänja oss vid att det kan komma. Det är tråkigt att man ska behöva känna sig otrygg i sitt eget land, det är obehagligt."
Foto: Izabelle Nordfjell
PETER VALDERHAUG, 26It-konsulent, Oslo"Jag har en lillebror utanför Oslo som ringde och ville hem. Jag ska tänka över det och kanske drar hem över helgen. Jag hoppas att det inte blir något mer än hot, att det stannar där och inte sker något här."
Foto: Izabelle Nordfjell
KAROLINE BRYGGESÅ, 17 OCH KATHRINE FOSS, 18Studerande från Sörlandet"Det är lite läskigt, men vi gör som de säger, gör det vi planerat.Jag är rädd för att det ska ske, ville egentligen inte att vi skulle åka hit på weekend- semester."
Foto: Lisa Mattisson Exp
PATRIK THOMASSEN, 28, OCH IZABELLA JANKOVIC SVENSSON, 25Hovmästare, från Karlskoga, men har bott sex år i Oslo och servitris, från Kristianstad, men bott i Oslo i elva månader"Det är nervöst och skräckinjagande, och framför allt med allt som sker över allt i världen just nu. Här är allt så centralt, så nära, var det än skulle ske så känns det som att man är nära."
Foto: Lisa Mattisson Exp
LOTTA ELIAS, 62, OCH THOMAS WÄRNFÄLDT, 61Från Ornäs"Ja, det är klart att vi är oroliga, vi campar här utanför Oslo och frågade innan vi åkte in om det var lugnt. Det är ju inte så kul det här."
Foto: Lisa Mattisson Exp
SANNA BJÖRKLUND, 24, Butiksbiträde från Örebro, men bott i Oslo sedan fem år tillbaka:"Det är lätt att bli uppskärrad utifrån vad som hänt, därför tror jag vi blir extra skrämda. Själv tänkte jag på väg till jobbet att det kanske inte är så bra att jobba mitt i stan, men jag måste ju jobba."
Foto: Izabelle Nordfjell
1 / 13

Norge inför hårdare gränskontroller även för svenskar, uppger Rikspolisstyrelsen.

Orsaken är den höjda terrorberedskapen i Norge.

– Vi övervakar trafiken och observerar det vi ser, säger Halvor Østlid, polischef på norska trafikpolisen, till TV 2.

På grund av hot om terrorangrepp mot Norge har landets gränskontroller skärpts och den norska polisen beslutat om att tillfälligt återinföra gränskontroller vid landets inre gränser inom Schengenområdet.

Beslutet fattades av den norska polisen under natten till lördagen. Rikspolisstyrelsen uppger via ett pressmeddelande att läget gäller till och med den 28 juli.

Räcker med körkort

Vid resa till Norge uppmanas därför resenärer att ha med sig en resehandling, pass eller nationellt ID-kort, för att styrka sin identitet och sitt medborgarskap, skriver Rikspolisstyrelsen.

Men för svenska resenärer räcker det dock att kunna identifiera sig med ett giltigt körkort, uppger norska polisen. Norge skiljer mellan nordiska medborgare och EU-medborgare, för de senare gäller de strängare reglerna att de måste kunna styrka sin identitet med pass eller godkänt ID-kort, som nationellt ID-kort.

Obevakade gränskontroller

Samtidigt som Norge inför ökade gränskontroller uppger polischefen Odd Reidar Humlegård för norska TV 2 att myndigheterna inte har kapacitet att övervaka alla gränsövergångar till Sverige.

Totalt finns det 78 gränsövergångar mellan länderna och endast ett fåtal är bevakade, enligt TV 2.

– Det finns många sätt att ta sig in i ett land på, säger Odd Reidar Humlegård till tv-kanalen.

Ökad kontroll av hamnar

Norge har även höjt säkerhetsnivån i de norska hamnarna.

Landets sjöfartsverk har med omedelbar verkan höjt säkerheten till nivå 2, vilket innebär att alla hamnar omedelbart måste genomföra ökade säkerhetsåtgärder. Enligt kystverket.no innebär det bland annat striktare tillträde och ökad övervakning av hamnområden, samt hårdare kontroll av både gods och människor som ska till och från hamnarna.

Den svenska Säkerhetspolisens bedömning är fortsatt att den förhöjda hotbilden mot Norge i nuläget inte påverkar säkerhetsläget i Sverige.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS och Android.

TIDIGARE TERRORHOT

■■ September 2010
Säkerhetstjänster i Europa varnade i september 2010 för att al-Qaida-terrorister planerar "kommandoliknande" räder mot Frankrike, Storbritannien och Tyskland. Den tyska säkerhetstjänsten avslöjade de misstänkta terrorplanerna när man grep en tysk islamist som varit på träningsläger i Tyskland. Också brittiska islamister ska ha varit inblandade, enligt medieuppgifter.
■■ Oktober 2010
Säkerhetspolisen höjde terrorberedskapen i Sverige i oktober 2010 på grund av en ökad hotbild. Hotnivån höjdes från "lågt" till "förhöjt" hot, från två till tre på en femgradig skala. Säpo sade att hotet kommer "från miljöer i Sverige och är riktat mot Sverige".
- Det finns ett specifikt hot i Sverige, sade Säpochefen Anders Danielsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.