Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norge drar in uppehållstillstånd för IS-terrorister

Norges justitieminister Jøran Kallmyr sa under fredagen att IS-anhängare ska få indraget uppehållstillstånd
Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE

Norges justitieminister Jøran Kallmyr sa under fredagen att IS-anhängare ska få indraget uppehållstillstånd och att personer med koppling till terrorsekten inte ska beviljas familjeåterförening, rapporterar NRK. 

– Vi ska inte ha de här personerna tillbaka i Norge, säger Kallmyr enligt den norska kanalen. 

På norska regeringspartiet Fremskrittspartiets landsmöte under fredagen gick Kallmyr upp i talarstolen och sa att det inte är aktuellt för Norge att hjälpa personer som åkt till Syrien eller Irak för att ansluta sig till IS att komma tillbaka till Norge. 

– Det här är personer som utgör en allvarlig säkerhetsrisk mot vårt liv och våra värderingar. De ska inte tillbaka med norsk hjälp. Det är helt säkert, säger Kallmyr enligt NRK. 

Både permanenta och tillfälliga uppehållstillstånd ska dras tillbaka och enligt NRK ska justitieministern på måndag även instruera utrikesdepartementet att neka personer med IS-kopplingar familjeåterförening. 

Föräldralösa barn kan få komma hem

Kallmyr säger däremot att regeringen är öppen för att hämta hem föräldralösa barn som är fast i syriska flyktingläger. 

– Om föräldralösa barn kommer till Norge, kommer vi att se till att vi ger instruktioner till myndigheter att om föräldrarna återvänder, så ska de inte återförenas med barnen. Jag skickar den instruktionen på måndag, säger han enligt norska tv-kanalen.

Den norska regeringen arbetar just nu på att ta reda på hur många barn till norska personer med IS-anknytningar som befinner sig i Syrien. Man försöker även införa DNA-tester för att kunna säkerställa barnens identiteter. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.