Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norge: ”Är bättre att bli coronasmittad nu”

FHI-chefen Camilla Stoltenberg.
Foto: BERIT ROALD / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: Maridav / Colourbox
Foto: ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK / ROBIN UTRECHT/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Norska Folkhelseinsititutet bedömer att smittoppen inte kommer vara nådd förrän i mars.

De menar att det kan vara bra att smittas redan nu.

– Det är bättre att bli smittad när man är i den här situationen än när vaccineffekten går ner, säger FHI-chefen Camilla Stoltenberg till NRK.

Norge ser liksom Sverige stigande smittotal efter att omikron-varianten etablerat sig.

I en ny riskanalys från norska Folkehelseinstituttet FHI, görs bedömningen att 3-4 miljoner norrmän kan smittas innan juni.

Smittoppen kan komma att nås i slutet av februari och början av mars, rapporterar NRK.

Men i och med att många nyligen fått en tredje dos, kan det vara en fördel att smittas nu i stället för senare, resonerar FHI.

– Det som är situationen i Norge just nu är att vi har en befolkning som nyligen fått en tredje dos och har ett gott skydd mot sjukdom och sjukvårdsinläggning. Det är bättre att bli smittad när man är i den här situationen än när vaccineffekten går ner, säger FHI-chefen Camilla Stoltenberg till NRK.

Hon understryker samtidigt att de inte menar att folk ska försöka bli smittade, eftersom det fortfarande finns en risk att bli svårt sjuk. 

– Den kommer att komma till oss förr eller senare, säger Stoltenberg om smittan.

Planerar också slopa restriktioner

Regeringen meddelade i går att restriktionerna kommer att bli kvar i två veckor till – men den 9 februari kan de tas bort helt.

Även i Norge planerar man att ta bort flera restriktioner samtidigt som smittspridningen är på höga nivåer.

I Danmark har man redan tagit beslut att slopa restriktionerna.

– Många har vaccinerat sig och varianten omikron som är dominerande ger ett mindre allvarligt sjukdomsförlopp, sa statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens under torsdagen.

Se mer:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.