Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordströms skarpa kritik mot S: Missköter jämställdhetsfrågan

Socialdemokraterna missköter jämställdhetsfrågorna, menar Nordström.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annelie Nordström, tidigare ordförande i fackförbundet Kommunal, riktar kritik mot S och LO i hennes nya bok. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kommunals tidigare ordförande Annelie Nordström riktar skarp kritik mot LO och hennes forna parti, Socialdemokraterna, i hennes nyskrivna bok, rapporterar Kommunalarbetaren

Jämställdhetsarbetet går för långsamt, menar Nordström, och får medhåll av LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström.

Annelie Nordström var ordförande för fackförbundet Kommunal fram tills år 2016. I dag är hon riksdagskandidat för Feministiskt Initiativ och partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Aftonbladet avslöjade i januari 2016 att Kommunal slösat pengar på medlemmarnas bekostnad, bland annat genom att driva en lyxkrog. Nordström valde kort därefter att avgå. 

I hennes nyligen utkomna självbiografi  ”Min trädgård är full av skärvor” är Kommunalskandalen ett av ämnena hon behandlar, rapporterar Kommunalarbetaren. 

Hon skriver också om hur hon lämnade Socialdemokraterna mycket på grund av att hon anser att de missköter jämställdhetsfrågorna. Liknande kritik riktar hon mot LO. 

"Ointresserade"

Nordström menar att det var svårt att få gehör för Kommunals intressen, trots att de är det största förbundet i LO. 

– Jag satt där med 500 000 medlemmar bredvid Pappers med sina 14 000 medlemmar. Och vi har en röst var. Den konstruktionen gör det omöjligt för de kvinnodominerade förbunden, säger hon till Kommunalarbetaren om hennes tid i LO:s styrelse.

– I och med att det var så pass få kvinnor så var man ju i princip tvungen att alltid säga någonting. Då blir man tjatig, och så bara hänger det man sade i luften. Det är deras sätt att visa att vi är ointresserade, säger hon.

Hon berättar också om en händelse som ägde rum hösten 2015. På en buss där flera LO-representanter befann sig ska en högt uppsatt person från ett av förbunden ha fällt en mycket grov och sexistisk kommentar och syftat på Nordström. 

När hon senare fick höra om den kränkande kommentaren valde hon att lyfta händelsen i LO-styrelsen. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson ska, enligt Nordström, ha reagerat och försökt få förbundet att få personen att be om ursäkt, men i övrigt var styrelsen passiv. 

Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande i LO, ska ha uppmanat personen som ska ha kränkt Nordström att be om ursäkt.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

"Helt oacceptabelt"

LO:s andre vice ordförande, Berit Müllerström, har ännu inte hunnit läsa Nordströms bok, men har läst utdraget om händelsen från år 2015. 

– Det är helt oacceptabelt att uttrycka sig på det viset och vi har nolltolerans mot sexism. Då agerade man snabbt och i dag skulle man ha agerat blixtsnabbt. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson blev väldigt upprörd och agerade ut ifrån det som LO kan göra – LO kan inte vara någon domstol. Det minsta man kan begära är en ursäkt, men nu kom ju aldrig den till Annelie, säger Müllerström. 

– Vi behöver öka kunskapen på det här området. Men det är ju det förbundet som den här personen kommer från som måste agera, fortsätter hon. 

Jämställdhetsarbetet går framåt

Däremot håller Müllerström med om att mycket jämställdhetsarbete kvarstår inom LO. 

– Fackföreningsrörelsen har precis som övriga samhället en bra bit kvar när det gäller jämställdheten. LO speglar ju hur samhället ser ut i övrigt. Vi har mycket kvar att jobba på, det är klart. 

Müllerström anser dock att LO har tagit kliv framåt mycket tack vare att fler förbund har fått kvinnliga ordföranden. 

– Det är alltid bra om kan ha en någorlunda bra blandning av könen och andra diskrimineringsgrunder. Mer balans är viktigt på en arbetsplats och i LO också. 

Hon känner däremot inte igen Nordströms beskrivning att Kommunal inte skulle få sin beskärda del av inflytande. 

– LO är en federation av 14 förbund och då blir det diskussioner och det är sällan man röstar om frågor, man diskuterar sig fram och då blir det kompromisser ibland. Kommunal är det enskilt största förbundet och det är klart att Kommunal har ett stort inflytande. Det tycker jag.