Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordström får minst 2,1 miljoner kronor

<p>Annelie Nordström avgår vid nästa kongress. När hon avgår kommer hon ha rätt till att behålla 78 procent av sin lön i tre år. Det motsvarar minst 2,1 miljoner kronor.</p>Foto: Jessica Gow/TT

Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår vid kongressen i maj – sedan får hon minst 2,1 miljoner kronor i fallskärm.

Men hon hade haft 1,3 miljoner skäl att sitta kvar till mitten av sommaren, enligt Dagens industri.

Kritiken har varit hård från både medlemmar, lokalavdelningar och sektioner. Fackförbundet har tappat 10 000 medlemmar efter skandalerna.

Nu har Kommunals ordförande Annelie Nordström meddelat att hon avgår vid kongressdagarna i maj. Beskedet lämnade hon på en presskonferens klockan 16 på onsdagen.

Får fallskärm

När hon avgår kommer hon ha rätt till att behålla 78 procent av sin lön i tre år. Det motsvarar minst 2,1 miljoner kronor.

Om Nordström hade stannat på ordförandeposten till den 12 juli, då hon fyller 60 år, hade fallskärmen varit större – minst 1,3 miljoner kronor större, enligt Di.

Det beror på att trygghetsavtalet som omfattar Kommunals förbundsstyrelse då hade gett henne en fallskärm på minst 3,6 miljoner kronor.

Lönen: Över 75 000 kronor

Avtalet är generösare för den som har mindre än fem år till pensionen och fallskärmen hade i så fall betalats ut under två år till.

Di:s uträkning baseras på den månadslön på 75 839 kronor som hon uppgavs ha förra året. Det omfattar inte en eventuell löneförhöjning som hon fått sedan februari 2015.

Kassören Anders Bergström, som avgick den 14 januari, får 2 miljoner kronor i fallskärm, enligt trygghetsavtalet.