Annelie Nordström avgår vid nästa kongress. När hon avgår kommer hon ha rätt till att behålla 78 procent av sin lön i tre år. Det motsvarar minst 2,1 miljoner kronor. Foto: Jessica Gow/TT

Annelie Nordström avgår vid nästa kongress. När hon avgår kommer hon ha rätt till att behålla 78 procent av sin lön i tre år. Det motsvarar minst 2,1 miljoner kronor.

 Foto: Jessica Gow/TT

Nordström får minst 2,1 miljoner kronor

Publicerad

Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår vid kongressen i maj – sedan får hon minst 2,1 miljoner kronor i fallskärm.

Men hon hade haft 1,3 miljoner skäl att sitta kvar till mitten av sommaren, enligt Dagens industri.

Kritiken har varit hård från både medlemmar, lokalavdelningar och sektioner. Fackförbundet har tappat 10 000 medlemmar efter skandalerna.

Nu har Kommunals ordförande Annelie Nordström meddelat att hon avgår vid kongressdagarna i maj. Beskedet lämnade hon på en presskonferens klockan 16 på onsdagen.

Får fallskärm

När hon avgår kommer hon ha rätt till att behålla 78 procent av sin lön i tre år. Det motsvarar minst 2,1 miljoner kronor.

Om Nordström hade stannat på ordförandeposten till den 12 juli, då hon fyller 60 år, hade fallskärmen varit större – minst 1,3 miljoner kronor större, enligt Di.

Det beror på att trygghetsavtalet som omfattar Kommunals förbundsstyrelse då hade gett henne en fallskärm på minst 3,6 miljoner kronor.

Lönen: Över 75 000 kronor

Avtalet är generösare för den som har mindre än fem år till pensionen och fallskärmen hade i så fall betalats ut under två år till.

Di:s uträkning baseras på den månadslön på 75 839 kronor som hon uppgavs ha förra året. Det omfattar inte en eventuell löneförhöjning som hon fått sedan februari 2015.

Kassören Anders Bergström, som avgick den 14 januari, får 2 miljoner kronor i fallskärm, enligt trygghetsavtalet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag