Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordkoreas varning – visar nya ubåtsmissilen

Kim Jong-Un: Nordkorea utvecklar nya vapen
Natten mot fredag hölls en stor militärparad i Pyongyang – där Nordkorea visade upp en ny typ av ballistisk robot.
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under paraden.
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea har visat upp en ny typ av ballistisk robot som kan bestyckas med kärnvapen.

En tydlig makdemonstration mot USA:s tillträdande president Joe Biden.

– Utvecklingen av kärnvapen kommer att drivas framåt utan avbrott, säger Kim Jong-Un i ett uttalande.

Missilen visades upp tillsammans med en rad andra nya vapen i en militärparad i huvudstaden Pyongyang under naten. Statliga nyhetsbyrån KCNA benämnde roboten som ”världens mäktigaste vapen” kort därefter, enligt CNN.

Enligt analytiker som CNN varit i kontakt med är det troligt att roboten använder sig av ett bränsle i fast form, vilket medför snabbare avfyrning jämfört med robotar med flytande bränsle.

Nordkoreas nya vapen är ingen blixt från klar himmel, då Kim Jong-Un redan för några veckor sedan sagt att landet kommer utöka sin arsenal som ett svar på USA:s politik.

– Oavsett vem som har makten i USA kommer den sanna naturen och den riktiga andan i politiken mot Nordkorea aldrig att förändras, säger diktatorn i uttalandet.

Under Trumps tid i Vita huset har relationen mellan Nordkorea pendlat, från krigshot till fredssamtal. Men när Biden tar över makten väntas USA:s hållning bli hårdare då presidenten väntas ta efter Obamas hårda hållning mot diktaturen, enligt CNN.

Se Nordkoreas åtgärder mot covid-19

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.