Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordkoreas varning efter havererade samtalen

Samtalen mellan Nordkorea och USA i Sverige havererade efter åtta timmar.
Donald Trump och Kim Jong-Un i juni i år.Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Sveriges utrikesminister Ann Linde.Foto: BORIS GRDANOSKI / AP TT NYHETSBYRÅN

Sverige har varit värd för de havererade samtalen mellan USA och Nordkorea.

Men chefsförhandlaren Kim Myong Gil vill nu att Sverige tar ett steg tillbaka i processen. 

– Jag vet inte om Sverige är intresserade av att förbättra relationerna mellan Nordkorea och USA eller om man besvärjts av USA, men om Sverige fortsätter bete sig som medpassagerare så kan man betraktas som oresonliga, säger Kim enligt enligt sajten Nordkorea News. 

Nordkoreas chefsförhandlare Kim Myong-Gil och hans amerikanska motsvarighet Stephen Biegun träffades på Lidingö för samtal. Diskussionerna, som skulle handla om nedrustning av kärnvapen, föll dock samman efter en konflikt mellan parterna. 

– USA har antytt att de skulle ha en flexibel inställning, nya metoder och en kreativ lösning, USA har höjt förväntningarna. Men de kom med ingenting, gjorde oss djupt besvikna och tog viljan att förhandla ifrån oss, sa Myong-Gil, enligt sydkoreanska nyhetssajten Yonhap. 

Samtalen kan komma att återupptas – men den här gången vill Myong-Gil undvika svensk inblandning. Det gör han klart i en intervju med regimbyrån KCNA. 

Nordkoreas varning till Sverige

– Svenskarna borde förstå situationen och uppföra sig. USA borde inte låtsas att de är intresserade av en dialog mellan Nordkorea och USA och låta ett tredje land stå för det, säger han enligt sajten Nordkorea News. 

– Nu när Nordkorea och USA känner till varandras ståndpunkter så bra, så behöver Sverige inte arbeta för dialogen mellan länderna. 

Myong-Gil antyder att Sverige tagit parti för amerikanerna under processen. 

– Jag vet inte om Sverige är intresserade av att förbättra relationerna mellan Nordkorea och USA eller om man besvärjts av USA, men om Sverige fortsätter bete sig som medpassagerare så kan man betraktas som oresonlig, säger han.

Mats Larsson: ”Tror mer det handlar om irritation mot USA”

Mats Larsson om Nordkoreas varning efter havererade samtalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.