Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordkoreas varning – inför samtalen med USA

Donald Trump och Kim Jong-Un träffades i slutet av juni.
Nordkorea varnar att militärövningen kan äventyra de kommande samtalen med USA. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump bjöd in Nordkoreas ledare till nya samtal efter mötet i slutet av juni. Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES
Trump och Kim möttes i den demilitariserade zonen på gränsen mellan Syd- och Nordkorea. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

Sydkoreas och USA:s militärövning kan komma att ”påverka” kärnvapenssamtalen med Nordkorea.

Det varnar Nordkoreas utrikesdepartement för i ett nytt uttalande, skriver The Strait Times. 

– Om den genomförs kommer den att påverka nivån på samtalen, säger en talesperson för departementet till nordkoreanska KCNA.

Sydkorea och USA har planerat för att genomföra en gemensam militärövning i augusti – men det har fått Nordkorea att reagera.

Via den statliga nyhetsbyrån KCNA uppger Nordkoreas utrikesdepartement att en sådan övning kan komma att ”påverka” samtalen om kärnvapennedrustning mellan Washington och Pyongyang.

– Samtidigt som det görs insatser för att arrangera ett givande möte mellan Nordkorea och USA, i efterdyningarna av det lyckade mötet vid Panmunjom, planerar USA den gemensamma 19-2 Dong Maeng-militärövningen, säger en anonym talesperson för utrikesdepartementet till KCNA enligt The Strait Times.

Talespersonen fortsätter:

– Om den genomförs kommer den att påverka nivån på samtalen.

USA hoppas på ett ”mer kreativt” möte

Beskedet kommer bara en dag efter att USA:s utrikesminister, Mike Pompeo, uttalat sig inför de kommande samtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram.

– Jag hoppas att nordkoreanerna kommer till bordet med idéer som de inte hade första gången. Vi hoppas att de kan vara lite mer kreativa också, sa Mike Pompe i en radiointervju enligt Reuters. 

Senast Donald Trump och Kim Jong-Un möttes var under ett kort, men lyckat möte i slutet av juni. Vid tillfället möttes ledarna tillsammans med Sydkoreas president, Moon Jae-in, i den demilitariserade zonen mellan Syd- och Nordkorea.

Donald Trump skrev då historia genom att gå tjugo meter in på den nordkoreanska sidan med Kim Jong-Un vid sin sida. Därefter bjöd den amerikanske presidenten in Nordkoreas ledare till nya samtal.

Det kommande samtalet utgör ledarnas fjärde möte.