Trumps nya hot mot Nordkorea

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho talade i FN.
Foto: JULIE JACOBSON / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.
Foto: MIKHAIL PALINCHAK / UKRAFOTO / POLARIS/IBL POLARIS
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho.
Foto: JON CHOL JIN/ AP/TT
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.
Foto: AP/TT

Nordkorea har hotat att med kärnvapen ”sänka Japan” och förvandla USA till ”aska och mörker”.

–  Ingen annan än Trump själv är på självmordsuppdrag, sa Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho inför FN:s generalförsamling.

Trump svarade i en tweet: "Om han upprepar tankar från lille Rocket Man, kommer de inte bli kvar länge till".

Nu har FN:s generalsekreterare bett Nordkoreas utrikesminister om en diplomatisk lösning, enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho talade på lördagskvällen i FN:s generalförsamling, som 17:e talare enligt schemat

– Om oskyldiga liv i USA går förlorade kommer Trump hållas fullständigt ansvarig, sa han.

Han hotade än en gång USA och sa att Donald Trump begick ett stort misstag när han kallade Kim Jong-Un för en ”Rocket man”.

– Trump kanske inte har varit medveten om vad som kommer från hans mun, men vi kommer att se till att han får ta konsekvenserna.

"Begått ett oåterkalleligt misstag"

Ri Yong-Ho hävdade att det är USA som tvingat fram en situation där Nordkorea utvecklar kärnvapen och att man vill etablera en maktbalans med USA. Sanktioner kommer inte att hjälpa, tillade han.

Enligt honom är diktaturen ”bara ett par steg ifrån” att fullborda sitt kärnvapenprogram men att man inte har intentioner att använda kärnvapen mot länder som inte ansluter sig till USA:s militära aktioner mot landet. Han kallade Trump "en sinnesrubbad person full av megalomani" som vill göra FN till ett ”gangsternäste”.

– Han har begått ett oåterkalleligt misstag, vilket gör det allt mer oundvikligt att våra raketer gör besök på det amerikanska fastlandet, sa Ri Yong-Ho.

Trump svarade i en tweet att om utrikesministern "upprepar tankar från lille Rocket Man kommer de inte bli kvar länge till". Men enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap har FN:s generalsekreterare Antonio Guterres bett Ri Yong-Ho om en diplomatisk lösning.

Nordkorea har hotat att utplåna USA och Japan

Tidigare på lördagen flög amerikanska bombplan i närheten av Nordkorea. Enligt Pentagons talesperson Dana White handlade flygningen om en styrkedemonstration för att visa ”allvaret med hur USA hanterar Nordkoreas hänsynslösa beteende".

Världen har åtagit sig att försöka hejda spridningen av atomvapen. Nordkorea är ett av de länder som bryter mot den linjen. Enligt FN:s resolutioner får den hårt slutna diktaturen inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester.

Nordkorea genomförde den 3 september ett kärnvapentest, landets sjätte och mest kraftfulla, som fördömdes av ledare världen över. FN:s säkerhetsråd röstade igenom skärpta sanktioner mot landet. 90 procent av dess export förbjöds och oljeimport begränsades. 

Regimen har sedan augusti även skjutit i väg två robotar över Japan och svarade med att på nytt hota med kärnvapen.

– Låt oss förvandla USA:s fastland till aska och mörker. Låt oss ge utlopp för vårt hat genom att mobilisera alla vedergällningsredskap som har förberetts fram tills nu. Japan behöver inte längre finnas i närheten av oss. De fyra öarna i arkipelagen bör sänkas i havet, sa en nordkoreansk kommitté i ett uttalande.


Nordkorea har hotat att utplåna USA och Japan

* Donald Trump sa i tisdags i FN:s generalförsamling: "Rocket man är på ett självmordsuppdrag för egen del och för sin regim".

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho svarade: "Om han tror att han kan skrämma oss med ljudet av en skällande hund så är det verkligen en hunds dröm", sa han enligt sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

* Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kallade i ett tal på fredagen Donald Trump för "sinnesförvirrad" och att Trump förolämpat honom och hans land. "En rädd hund skäller högre. Jag kommer att tämja den här sinnesförvirrade och senile amerikanen med eld. Vi kommer att överväga den högsta nivån av hårda motåtgärder i historien", sa Kim Jong-Un.

"Jag tror att det kan vara ett vätebombstest utan motstycke, kanske över Stilla havet", sa utrikesminister Ri Yong-Ho när han ombads att förklara vad ”motåtgärder” innebar, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

* Donald Trump twittrade efter Kim Jong-Uns tal att Nordkoreas diktator är "uppenbarligen en galning som inte har något emot att svälta och döda sitt eget folk, kommer att prövas som aldrig förr!"

* Natten mot lördagen kritiserade Donald Trump Barack Obama och Hillary Clinton för att inte ha gjort mer åt Nordkorea. "Jag ska ta hand om lille Rocket man. Jag garanterar er, han bevakar det här som han aldrig har bevakat något förut. Vi kan inte ha galningar där ute som skjuter missiler till höger och vänster. Nu pratar han om att detonera ett massivt vapen över havet, som skulle orsaka enorma skador. Rocket man skulle ha hanterats för länge sedan, men jag ska ta hand om honom för vi måste göra det", sa Trump.

Han upprepade också sin uppfattning om den nordkoreanske ledaren:

"Han kan vara fullständigt galen".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.