Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordkoreas råd efter utbrottet: Ät ingefära

Nu samlas landets militär igen i stor ceremoni – för att bekämpa smittan
Nordkoreas ledare Kim Jong Un.
Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN

Covid-19 sprids just nu som en löpeld genom Nordkorea i det som beskrivs som ett ”feberutbrott” av myndigheterna.

Trots att landet har brist på vaccin och medicinska resurser har regimen vägrat ta emot stöd från omvärlden.

Nu rekommenderar statliga medier att sjuka ska förlita sig på traditionella huskurer i stället för beprövade läkemedel, rapporterar BBC

Nordkoreanska myndigheter meddelade i fredags att insatserna för att stoppa smittspridningen under landets första bekräftade utbrott av covid-19 har varit ”framgångsrika”, enligt Reuters.

Beskedet kom dagen efter att den statliga nyhetsbyrån KCNA bekräftat att över 2 miljoner nordkoreaner hade smittats av ”feber” och att 65 personer dött – utan att bekräfta hur många av dessa som testat positivt för covid-19.

Nordkorea stängde sina gränser mot omvärlden i början av 2020 för att skydda sig från pandemin och regimen har vägrat att ta emot vaccin och medicinska resurser från omvärlden.

WHO: Kan leda till nya varianter

Samtidigt fortsätter Nordkoreas industri- och jordbrukssektorer att producera som vanligt och Världshälsoorganisationen (WHO) varnar nu för att en okontrollerad smittspridning i Nordkorea kan leda till nya dödliga virusvarianter. 

Trots att smittan sprids som en löpeld inom landet fortsätter myndigheterna att avböja medicinsk hjälp. 

I statliga medier tipsar man i stället invånarna om att använda olika traditionella huskurer för att stoppa ”febern”, skriver BBC.

Lindrigt sjuka invånare rekommenderas att dricka te på ingefära eller pilträdslöv – något som kan lindra symptom som halsont och hosta, men har ingen känd effekt på själva viruset.

En lärare tar tempen på en flicka på en grundskola i Pyongyang.
Foto: CHA SONG HO / AP TT NYHETSBYRÅN
Varm dryck med ingefära hjälper mot halsont, men har ingen effekt på covid-19, skriver BBC.

Regimen tipsar: Gurgla saltvatten mot viruset

KCNA tipsar också om att gurgla saltvatten morgon och kväll för att bekämpa virusinfektionen. 

Enligt den statliga nyhetsbyrån har ”tusen ton salt” skickats till Nordkoreas huvudstad Pyongyang för att användas i en ”antiseptisk saltlösning”.

Enligt BBC finns det några studier som tyder på att man kan bekämpa förkylningsvirus genom att gurgla saltlösning – men det finns ännu inget bevis för att metoden har någon effekt på spridningen av covid-19. 

Statliga medier i Nordkorea har också rekommenderat smärtstillande läkemedel som paracetamol och antibiotika till sjuka invånare. 

Antibiotika används som bekant mot bakteriella infektioner – inte mot infektioner som orsakas av virus, så som covid-19.

Över 170 000 fall har rapporterats • Har länge varit förtegna om covid-19

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.