Vapnen visades upp under militärparaden. Nu säger experter att det bara är låtsasvapen. Foto: Ng Han Guan
Vapnen visades upp under militärparaden. Nu säger experter att det bara är låtsasvapen. Foto: Ng Han Guan

"Nordkoreas missiler är låtsasvapen"

Publicerad

Här visar Nordkorea upp sina sex nya långdistansmissiler för att imponera på omvärlden.

Nu dömer två analytiker ut vapnen som fejk.

– Det är vanligt att visa upp attrapper vid parader, säger den tyske vapenexperten Markus Schiller.

Paraden i Nordkoreas huvudstad Pyongyang tidigare i april var första gången som landet visade upp sina interkontinentala ballistiska robotar. Syftet var uppenbarligen att imponera på omvärlden och framstå som en stor militärmakt.

Demonstrationen väckte definitivt omvärldens intresse.

Analytiker spekulerade i hur Nordkorea hade kommit över vapnen – en teori var att landet hade köpt dem av ett kinesiskt bolag.

Uppvisar mindre olikheter

Två tyska missilexperter har nu publicerat en rapport, där de ifrågasätter vapnens äkthet.

Markus Schiller och Robert Schmucker tror att missilerna är i själva verket är attrapper.

– Om man tar en noggrann titt på missilerna som visas upp finns det många detaljer som helt enkelt är fel, som indikerar att det kan vara något fel med hela programmet, säger Markus Schiller enligt BBC.

Han menar att missiler är mycket komplexa vapen, som man producerar en hel serie av. Men robotarna på bilderna uppvisar mindre olikheter – bland annat skiljer sig markeringarna åt.

– Sådant ser man aldrig på äkta missiler, säger Markus Schiller enligt BBC.

Därför drar de tyska experterna slutsatsen att missilerna är fejkade.

Vanligt med fejkade vapen

Markus Schiller hävdar att det är vanligt att visa upp attrapper vid parader – något som bland annat görs i Iran och Pakistan. En orsak kan vara att man inte vill riskera att skada de riktiga vapnen.

– Missilerna som Nordkorea visade upp 2010 – Musudan och Nodong – var också attrapper, men till och med av sämre kvalitet än de nya KN-08-attrapperna, säger han.

Frågan är nu om Nordkorea verkligen har några äkta interkontinentala långdistansrobotar.

Enligt andra experter har landet tidigare visat upp attrapper, men teknologin har senare dykt upp i riktiga vapen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag