Nordkoreas diktator död

Publicerad
Uppdaterad
NEW YORK/STOCKHOLM. Kim Jong-Il är död.
Beskedet lämnades av en gråtande nyhetspresentatör i den nordkoreanska statstelevisionen tidigt i morse.
Nu håller den koreanska halvön andan.
Världen har vetat sedan 2008 att den nordkoreanske ledaren hade problem med hälsan. Kim Jong-Il drabbades av en stroke i augusti det året och var ett tag borta från scenen.
Den senaste tiden hade han dock sett friskare ut. Han for nyligen på resor både till Kina och Ryssland.
Men i morse meddelade en gråtande nyhetspresentatör alltså att Kim Jong-Il har avlidit. Enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA dog den nordkoreanska diktatorn enligt obduktionen av en svår hjärtinfarkt i lördags. Infarkten ska ha inträffat på ett tåg under en av ledarens besiktningsresor.
– Det är en enorm förlust för vårt parti och en outsäglig förlust för vårt folk och vår nation, sa den gråtande, svartklädda nyhetspresentatören och fortsatte:
– Nu måste vi omvandla vår sorg till styrka och övervinna våra svårigheter.

Ingen underhållning under sorgeperiod

Nyheten kom som en chock för nordkoreanerna. AP berättar om hur människor på huvudstaden Pynogyangs gator brister ut i gråt när de nås av beskedet. Kim Jong-Il var den "Kära ledaren" och hade styrt landet med nyckfull järnhand sedan han tog över efter sin far - Kim Il-Sung - 1994.
Begravningen kommer att ske den 28 december och landet meddelar att ingen underhållning kommer att vara tillåten under en tio dagar lång sorgeperiod. Nordkorea kommer heller inte att ta emot utländska delegationer "som vill visa sin sorg", skriver AP.
Nordkorea är världens mest isolerade land och den enda kommuniststat där makten gått i arv från far till son. Och nu antagligen till en tredje generation.

Sonen tar över

Kim Jong-Il utsåg i september i fjol i praktiken sin yngste son, Kim Jong Un, till sin efterträdare. Och enligt statliga medier är det sonen som nu tar över.
"Alla partimedlemmar, militärer, män och befolkning ska troget följa under kamrat Kim Jong-Uns ledning och skydda och ytterligare stärka den enade fronten i partiet, militären och hos allmänheten", skriver nyhetsbyrån KCNA enligt TT.
Kim Jong Un har dock ingen större erfarenhet av makten och det är en synnerligen öppen fråga om han eller militären nu kommer att bli de verkliga ledarna i landet.
Kim Jong-Il själv hade under 20 år skolats in för att en dag ta över efter sin far Kim il Sung.

Var nära krig med Sydkorea

Flera utomstående bedömare trodde att Nordkorea skulle kollapsa efter Kim Il Sungs död, men deras analyser kom på skam. Kim Jong-Il fortsatte styra Nordkorea på samma kurs som sin far.
Men landet led svårt under honom. Nordkorea har flera gånger drabbats av massvält och flera miljoner tros ha dött av svält under Kim JongIls tid vid makten.
Det hindrade inte att han satsade stora belopp på att förvandla Nordkorea till en kärnvapennation. Nordkorea har genomfört ett par kärnvapenprov och tros ha flera atombomber i sin arsenal.
Så sent som i november i fjol besköt Nordkorea en sydkoreansk ö med artilleri. Både civila och militära offer krävdes.
Den koreanske halvön balanserade under några dagar på gränsen till krig. I dag håller sydkoreanerna åter andan.
Sydkoreas militär sattes i högsta beredskap efter beskedet i natt.
Efter beskedet rasade Seoulbörsens Kospi-index med 4,9 procent och Sydkoreas regering, centralbank och marknadsaktörer samlas till krismöte. Sydkoreas president uppmanar alla statligt anställda att inta högsta beredskap.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag