Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordkoreas armé har fått godkänt för attack

Nordkoreas armé har fått det slutgiltiga godkännandet för att inleda ett militärt anfall mot amerikanska mål.

Landet varnar, enligt AFP, för en "skoningslös" attack mot USA med "supermoderna" kärnvapen.

Samtidigt som USA förstärker sitt missilförsvar på stillahavsön Guam har Nordkorea börjat flytta medeldistansraketer, om kan nå Guam, till landets östkust.

– En del av det de gjort de senaste veckorna innebär reella och tydliga hot, sa USA:s försvarsminister Chuck Hagel i natt.

Nordkorea har skickat nya hot mot omvärlden.

Enligt AFP sa landet på torsdagsmorgonen lokal tid att "tidpunkten för explosionen närmar sig snabbt" och kan inträffa antingen "i dag eller i morgon".

Nordkoreas armé ska ha fått klartecken att gå till ett "skoningslöst" anfall med "supermoderna" kärnvapen mot amerikanska mål.

Enligt CNN hotade regimen i Pyongyang med attacker med "mindre, lättare och mer diversifierade" kärnvapen.

Uttalandet från Pyongyang är riktat som en "formell varning" till USA om att en militär aktion är förestående och publicerades av den statliga nyhetsbyrån KCNA.

"Har kärnvapenkapacitet nu"

De nya hoten kom precis efter att USA:s försvarsminister Chuck Hagel sa att hoten bör tas på allvar.

– De har kärnvapenkapacitet nu, och de har kapacitet att avfyra raketer nu, sa Hagel under ett tal i Washington enligt internationella medier.

USA förstärker sitt missilskydd i området genom att skicka ett missilförsvarssystem till stillahavsön Guam.

– Man behöver bara ha fel en gång, och jag vill inte vara försvarsministerns som hade fel en gång, sa Hagel enligt CNN.

Han uppmanade också Nordkorea att tona ner sin "farliga retorik".

Under natten kom rapporter om att nordkoreanska medeldistansraketer har satts i rörelse inom landet. Raketerna har, enligt underrättelsekällor från Sydkorea och USA, en räckvidd på 3 000- 4 000 kilometer, skriver sydkoreanska Yonhap News.

Flytten av raketerna kan ses som ett hot mot USA:s viktiga militärbas på Guam.

Fortsätter att blockera gränserna

Nordkorea fortsatte på torsdagsmorgonen, lokal tid, att blockera gränsen för de sydkoreaner som arbetar i det stora industrikomplexet Kaesong. De som redan befinner sig i Kaesong tillåts att återvända till Sydkorea, men ingen får passera gränsen i motvänd riktning.

Under morgonen rapporterade CNN att inga sydkoreaner kommer att släppas in under dagen.

Sista samarbetet mellan Korea-staterna

Industrierna i Kaesong är det sista samarbetet mellan Nord- och Sydkorea och betydelsefullt såväl ekonomiskt som symboliskt. Under onsdagen, när Nordkorea först stoppat trafiken över gränsen till Kaesong, valde över 800 sydkoreaner att ändå stanna kvar i industristaden över natten. I dag har drygt 200 personer anmält att de kommer att återvända till Sydkorea under dagen.

"Suicidal handling"

John Rydquist, verksam vid Asienprogrammet på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, tror inte på en attack från Nordkorea. Bland annat för att de helt enkelt inte har kapacitet att genomföra det. Dessutom skulle en vedergällning från USA och Sydkorea komma direkt.

– De kan hota hur mycket som helst men genomför de hotet så är det slut för Nordkorea och deras regim kommer att sluta existera. Det är en suicidal handling och det kommer de inte att genomföra i det här läget, säger han.

Kan dölja andra attacker

Rydquist säger också att den hårda retoriken kan dölja mindre attacker där det är svårare att bevisa att Nordkorea ligger bakom, som till exempel attacken mot sydkoreanska banker som skedde nyligen.

– Väldigt få länder meddelar dagen innan att de tänker anfalla med kärnvapen om de menar allvar. Det håller man väl hemligt då, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.