Nordkoreanskt smuggelplan hyrt av FN

Publicerad
Smuggelplanet som fastnat i Thailand med en illegal nordkoreansk vapenlast hyrdes länge av FN för humanitära transporter, avslöjar fredsforskare för TT.
Efter svenska initiativ är hjälpmedel på gång för biståndsaktörer som vill undvika korrupta flygbolag.
Planet stoppades vid en mellanlandning i Bangkok i lördags efter tips från utländska underrättelsetjänster. Besättningen som flugit från Pyongyang – fyra kazaker och en vitryss – förhörs sedan dess om vart lasten av raketdrivna granater, robotar och annan krigsmateriel skulle.
Det Stockholmsbaserade fredsforskningsinstitutet Sipri kunde redan i tisdags sätta utredarna på spåret genom att avslöja planets ägare.

Vapen och bistånd

Flygplanet, en Illjusjin 76, har enligt Sipri en lång historia av vapensmuggling i Afrika växlat med biståndsfinaniserade hjälpsändningar. Det är därmed ett tydligt exempel på den sammanblandning mellan hjälpare och stjälpare som en lång rad korrupta flygbolag utgör i krisområden, och som avslöjades av Sipri i en rapport i våras.
Planet ägdes länge av den ökände vapensmugglaren Viktor But, som själv sitter fängslad i Thailand sedan i mars 2008.
Från 2003 har bolaget haft flera ägare som alla är svartlistade av FN, USA och EU. Den senaste är ett bolag baserat i Kazakstan som kontrolleras av den likaledes ökände vapensmugglaren Tomislav Dmanjanovic.
Men planet har också chartrats av FN, avslöjar nu Hugh Griffiths, forskare vid Sipri.
- Det hyrdes av FN för humanitära transporter under ett år från mars 2003, säger han till TT.
Hans rapport i maj i år avslöjade bland annat att 90 procent av de flygfraktbolag som pekats ut i rapporter om vapenhandel också har använts av FN, EU och Natoländer, och en rad världsledande biståndsorganisationer som Läkare utan gränser och Röda Korset.

Sverige beröms

I rapporten finns exempel på bolag som levererat både vapen och förnödenheter till samma konflikt.
Den svenska regeringen och biståndsminister Gunilla Carlsson reagerade på rapporten, och får nu mycket beröm av Griffiths.
- Svenska UD, Sida, och det svenska EU-ordförandeskapet har arbetat hårt i det tysta. Tack vare deras insatser och pengar kan Sipri efter årsskiftet lansera en webbsajt där biståndsorganisationer 24 timmar om dygnet ska kunna kontrollera de flygbolag de står i begrepp att hyra mot våra databaser, säger Griffiths.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag