Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordkorea varnar folket för matbristen: ”Dra åt bältet”

Kim Jong Un framträdde i samband det nordkoreanska kommunistpartiets toppmöte i juni.
Myndigheterna i Nordkorea varnar för att matbristen kommer att fortsätta i flera år.
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ris skördas i södra Nordkorea – men maten räcker inte till.
Foto: YONHAP / EPA / TT
Kim Jong-Un inspekterar skadorna efter en tyfon förra året, som är en av orsakerna till matbristen.
Foto: KCNA / EPA / TT

Nordkorea varnar sina invånare för att matbristen kommer att fortsätta i åtminstone tre år till.

Det uppger källor inne i det redan hårt drabbade landet för Radio Free Asia.

– Det är som att säga åt oss att svälta ihjäl, säger en person i gränsstaden Sinuiju.

När pandemin slog till stängde Nordkorea sin gräns mot Kina och stoppade i stort sett all handel i ett försök att hindra coronavirsuet att komma in i landet. Enligt diktaturen har draget varit lyckosamt, man påstår att det inte funnits ett enda fall av covid-19 i Nordkorea, men det drabbade landet hårt på annat sätt. I kombination med de allt hårdare sanktionerna har Nordkoreas ekonomi kraschat och matpriserna skjutit i höjden. Även om handeln återupptagits något är den långt ifrån samma nivå som innan pandemin.

Nu varnar Nordkorea sina egna invånare för att matbristen kommer att fortsätta åtminstone till 2025.

– För två veckor sedan sa de i ett möte i vår Inminban att matkrisen kommer att fortsätta till 2025. Myndigheterna underströk att möjligheten att öppna gränsen mellan Nordkorea och Kina före 2025 är väldigt liten, säger en källa i staden Sinuiju, nära gränsen till Kina, till Radio Free Asia.

40 % av befolkningen undernärd

Inminban är ett grannskapssystem i Nordkorea, som fungerar som både en slags samfällighet och som del av diktaturens övervakningssystem, där grannar förväntas övervaka och rapportera varandra för oegentligheter och politisk olydnad.

– Matsituationen är redan nu uppenbart i ett nödläge och människor kämpar med matbrist. När myndigheterna säger till dem att de måste lagra och konsumera mindre mat till 2025, kan de inte göra annat än förtvivla.

FN har rapporterat att Nordkorea saknar omkring 860 000 ton mat – omkring två månaders konsumtion. Man beräknar också att 40 % av Nordkoreas befolkning är undernärd. 

– Misstron mot myndigheterna växer snabbt, eftersom de sa att vi ska minska mängden mat vi äter och dra åt bältet mer än någonsin, säger källan i Sinuiju.

– Några av invånarna säger att situationen är så allvarlig att de inte vet om de kan överleva den kommande vintern. Att säga till oss att uthärda svårigheterna till 2025 är som att säga åt oss att svälta ihjäl.

Nordkorea till attack mot Squid Game

”Dyster verklighet av det sydkoreanska samhället”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.