Nytagna satellitbilder från ett skeppsvarv i Nordkorea tyder på att landet bygger sin första stridsklara ubåt som ska kunna avfyra ballistiska robotar – och det enligt en ”aggressiv tidplan”, skriver nyhetsbyrån Reuters. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅNNytagna satellitbilder från ett skeppsvarv i Nordkorea tyder på att landet bygger sin första stridsklara ubåt som ska kunna avfyra ballistiska robotar – och det enligt en ”aggressiv tidplan”, skriver nyhetsbyrån Reuters. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN
Nytagna satellitbilder från ett skeppsvarv i Nordkorea tyder på att landet bygger sin första stridsklara ubåt som ska kunna avfyra ballistiska robotar – och det enligt en ”aggressiv tidplan”, skriver nyhetsbyrån Reuters. Foto: / AP TT NYHETSBYRÅN
Nyligen övade Sydkoreas och USAs militär tillsammans. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅNNyligen övade Sydkoreas och USAs militär tillsammans. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Nyligen övade Sydkoreas och USAs militär tillsammans. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea tros bygga ubåtar för ballistiska robotar

Publicerad

Nytagna satellitbilder från ett skeppsvarv i Nordkorea tyder på att landet bygger sin första stridsklara ubåt som ska kunna avfyra ballistiska robotar – och det enligt en ”aggressiv tidplan”, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Uppgifterna kommer från den amerikanska Washington-baserade analyssajten 38 North som följer utvecklingen i Nordkorea. Satellitbilderna togs den 5 november.

Enligt 38 Norths rapport har olika delar och komponenter under hela året förts till och från området där det som tros vara en ubåt byggs.

De nya bilderna visar delar som tolkats som en ubåts tryckskrov och som är större än Nordkoreas attackubåt i Romeo-klassen.

 

LÄS ÄVEN: Nordkorea "dömer Trump till döden" efter uttalande

 

Testar mekanismer för att avfyra missiler från ubåt

Andra bilder visar ett provskjutningsställ vilket indikerar att landet fortsätter att testa olika mekanismer för att skjuta missiler från ubåtar.

Nordkorea tros också jobba med att utveckla en fastbränslemissil som ska kunna avfyras från en ubåt.

Landet har länge jobbat med att utveckla missiler som ska kunna nå USA. President Donald Trump har sagt att alla alternativ övervägs för att stoppa Nordkoreas utveckling, även militära sådana.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag