Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordkorea: "Slugt trick av Sydkorea"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under veckan har Nordkorea hållit flera storslagna evenemang för att hedra den nuvarande ledaren Kim Jong-Uns farfar.

Sydkorea har försökt att lösa spänningarna med Nordkorea genom dialog.

Nu avfärdar Nordkorea förslagen till samtal och kallar dem för "ett slugt trick" från rivalen.

Enligt sydkoreanska underrättelsekällor kan ett nordkoreanskt robotprov göras på "Solens dag".

Läget mellan Sydkorea och Nordkorea har varit spänt de senaste veckorna.

Pyongyang har hotat att attackera både Seoul och Washington. Dessa hot har tagits för krigsretorik och just hot, men amerikanska och sydkoreanska tjänsteman har sagt att de tror att Nordkorea kan komma att testskjuta missiler som är tänkta att träffa den amerikanska ön Guam, skriver AP.

Under veckan har Nordkorea hållit flera storslagna evenemang för att hedra den nuvarande ledaren Kim Jong-Uns farfar. Kim Jong-Un har hållit sig borta från rampljuset i två veckor men väntas framträda på "Solens dag" den 15 april – den kanske viktigaste högtiden i Nordkorea.

Ett eventuellt robotprov kan också äga rum då, tror sydkoreanska underrättelsekällor enligt nyhetsbyrån Yonhap.

Nordkorea avvisar försök till lösning

I samband med USA:s utrikesminister John Kerrys besöksturné i Asien nådde sitt slut i Japan har Nordkorea avvisat Sydkoreas försök att lösa kärnvapenkrisen, skriver Sky News. Nordkorea kallar förslaget till dialog för ett slugt trick.

Dragit tillbaka 50 000 arbetare

Pyongyang har också dragit tillbaka 50 000 nordkoreanska arbetare från deras gemensamma fabrik i gränsstaden Kaesong och nekat sydkoreanerna tillträde norr om den demilitariserade zonen.

Detta drag har gjort att Sydkoreas fabriker står stilla – vilket hotar att stänga det enda gemensamma projekt som finns kvar mellan de två länderna.

Sydkorea har den senaste veckan uppmanat Nordkorea att diskutera de avstannade gemensamma fabrikerna och andra frågor, men utan gensvar.

Tekniskt sett i krig

Sydkorea och Nordkorea befinner sig tekniskt sett i krig eftersom konflikten 1950-53 slutade med vapenvila och inte ett fredsfördrag. USA har ungefär 28 500 soldater i Sydkorea för att hjälpa till med att avskräcka eventuella attacker från Nordkorea.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.