Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordkorea avvecklar inte sina kärnvapen - litar inte på att USA håller sina löften

Kim Jong-Un verkar ha ändrat sig om Nordkoreas kärnvapennedrustning.Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un har efter mötet med Donald Trump sagt att Nordkoreas kärnvapen ska börja rustas ned.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea litar inte på USA.

Nu kräver diktaturen ytterligare löften innan de inleder sin kärnvapennedrustning.

Beskedet framfördes av landets utrikesminister i ett tal i FN:s generalförsamling.

Målet att lösa kärnvapenfrågan på den koreanska halvön var huvudfrågan när USA:s president Donald Trump träffade Nordkoreas diktator Kim Jong-Un vid ett hastigt sammankallt toppmöte i Singapore i juni i år.

Efter mötet deklarerade de två världsledarna att de var överens om att Nordkorea skulle förverkliga den kärnvapennedrustning som världen efterfrågat i flera år.

Men nu tyder mycket på att Kim Jong-Un ändrat sig, rapporterar AP.

När flera av världens ledare var samlade i FN:s generalförsamling i New York på lördagen deklarerade den nordkoreanske utrikesministern Ri Yong Ho i ett tal inför församlingen att landet "aldrig" kommer inleda avvecklingen om de inte får ytterligare utfästelser från USA om att de uppfyller sina löften om kompensationer och investeringar i Nordkorea.

https://twitter.com/AP/status/1046055417317642243

Beskedet kom samtidigt som USA:s utrikesminister Mike Pompeo väntas återuppta de låsta kärnvapenförhandlingarna i samband med att han ska besöka Pyonyang nästa månad.

USA har hittills varit tveksamma till att infria sina löften till Nordkorea innan diktaturen på allvar inlett sin nedrustning, men både Donald Trump och Kim Jong-Un har antytt att de vill få till ännu ett toppmöte för att fortsätta samtalen i frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.