Nordkorea skapar sin egen "Pyongyangtid"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nordkorea ställer tillbaka klockan en halvtimma som en markering mot Japan.
Kim Jong-Un.
Foto: Wong Maye-E

Nordkorea ställer tillbaka sina klockor en halvtimme, och skapar därmed sin egen "Pyongyangtid". Greppet är en markering mot den tidigare kolonialmakten Japan.

I dag ingår Nordkorea i samma tidszon som Japan och Sydkorea, nio timmar före GMT, grundtidszonen som namngetts efter Greenwich utanför London. I och med ändringen vill landet bryta med den tidszon som infördes av japanerna för mer än ett sekel sedan.

"De onda japanska imperialisterna begick så oförlåtliga brott som att till och med beröva Korea dess egen standardtid, medan de skoningslöst trampade ner landet", meddelar Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA.

Nya tiden införs 15 augusti

Den nya standardtiden ska införas den 15 augusti, 70 år efter det att Japans kolonialstyre 1910–45 upphörde. Det innebär att Nordkorea går tillbaka till den tid som rådde innan Japan ändrade den 1912.

2007 gjorde Venezuela en liknande politisk markering och ställde tillbaka sin standardtid med en halvtimme. Argumentet var att dagen skulle anpassas mer till solljuset, men kritiker hävdade att det bara handlade om att skilja sig från tidszonerna i ärkerivalen USA.

– Jag bryr mig inte om ifall de kallar mig galen, den nya tiden ska gälla, sade Venezuelas dåvarande president Hugo Chávez då, enligt BBC.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.