Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: WONG MAYE-E / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea: "Ska förvandla USA till aska och mörker"

Publicerad

Efter de nya FN-sanktionerna hotar Nordkorea på nytt USA och Japan, skriver Reuters

”Låt oss förvandla USA:s fastland till aska och mörker", skriver en nordkoreansk kommitté som citeras av den statliga nyhetsbyrån KNCA.

FN:s säkerhetsråd röstade i måndags igenom skärpta sanktioner mot Nordkorea efter landets senaste provsprängningar av kärnvapen. 

Nu hotar landet med att använda kärnvapen mot USA och Japan, enligt ett uttalande från en kommitté som ansvarar för Nordkoreas externa relationer och propaganda.

– Låt oss förvandla USA:s fastland till aska och mörker. Låt oss ge utlopp för vårt hat genom att mobilisera alla vedergällningsredskap som har förberetts fram tills nu, säger kommittén i ett uttalande hos nyhetsbyrån KNCA, enligt Reuters.

– Japan behöver inte längre finnas i närheten av oss, säger kommittén vidare.

Uppgifter om nya förberedelser

Nordkorea sägs även uppvisa tecken på att förbereda en robotuppskjutning. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till Nikkei. 

Enligt uppgifter kan det handla om en interkontinental ballistisk robot av typen Hwasong-14.

Har tidigare varnat 

Nordkorea har tidigare varnat USA om de går vidare med de nya sanktionerna. En talesperson för landets utrikesminister hävdar att USA försökt manipulera FN:s säkerhetsråd efter landets kärnvapentest den 3 september, som enligt Nordkorea var legitimt och inom ramen för självförsvar

– Om USA får igenom den olagliga och orättfärdiga "resolutionen" om hårdare sanktioner kommer DPRK (Demokratiska folkrepubliken Korea, reds anm) verkligen se till att USA får betala priset, sa talespersonen enligt KCNA. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag