Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordkorea simulerade kärnvapenattack mot Sydkorea

Från arkivet: Därför visar Kim Jong-Un upp sin dotter
Kim Jong-Un bevittnade testet.
Foto: AP/ TT
Nordkorea genomförde en simulerad kärnvapenattack mot Sydkorea, enligt statliga KCNA.
Foto: KCNA / EPA / TT

Det senaste testet med en långdistansrobot var en simulerad kärnvapenattack.

Nu beordrar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un sina kärnvapenstyrkor till skärpt beredskap.

I torsdags skickade Nordkorea återigen upp sin fruktade långdistansrobot Hwasong-17 – en robot som experterna tror har kapacitet att bära flera kärnvapenstridsspetsar och som skulle kunna nå hela det amerikanska fastlandet. 

Nu beskriver Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA testet som en simulerad kärnvapenattack mot Sydkorea, rapporterar AP. Enligt KCNA var den ballistiska roboten bestyckad med en imitation av en kärnvapenstridsspets – och testet uppges ha bekräftat tillförlitligheten i robotens tekniska system. De uppger också att skjutningen var den avslutande delen i en två dagar lång övning där rutiner i ett eventuellt kärnvapenkrig gåtts igenom och förband övats på att snabbt ställa om till kärnvapenläge.

Kim Jong-Un hade med sig sin dotter Kim Ju-Ae när han bevittnade testet i torsdags och han manar nu sina kärnvapenstyrkor att skärpa stridsberedskapen. Militären beordras att fortsätta genomföra övningar där krigslika situationer simuleras för att de ska bli ”perfekt förberedda... för att kunna genomföra en omedelbar och överväldigande motattack med kärnvapen när som helst”.

Gemensamma militärövningar

Eskaleringen från Nordkorea kommer i samband med Sydkoreas och USA:s gemensamma militärövningar som inleddes den 13 mars och som pågår fram till på torsdag. Övningarna är regelbundet återkommande, men årets övningar är de största på flera år. Kim Jong-Un har i vanlig ordning reagerat med stor ilska och kallar övningarna för förberedelser till en potentiell invasion.

Han hävdar också att landets fiender är alltmer uttalat aggressiva och att man därför behöver stärka sin avskräckningskapacitet medelst kärnvapen ”exponentiellt”. 

På söndagen testsköt Nordkorea ytterligare en robot. Den här gången handlar det om en kortdistansrobot, som sköts ut över havet öster om Nordkorea. Det var det femte testet bara under mars – och det tredje sedan militärövningarna inleddes för en vecka sedan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.