Nordkorea riktar ett nytt hot mot Guam. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅNNordkorea riktar ett nytt hot mot Guam. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkorea riktar ett nytt hot mot Guam. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkorea har kommit med ett nytt hot om att attackera den amerikanska militärbasen på Guam. Foto: US AIR FORCE/STAFF SGT. JOSHUA SMO / EPA TT NYHETSBYRÅNNordkorea har kommit med ett nytt hot om att attackera den amerikanska militärbasen på Guam. Foto: US AIR FORCE/STAFF SGT. JOSHUA SMO / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordkorea har kommit med ett nytt hot om att attackera den amerikanska militärbasen på Guam. Foto: US AIR FORCE/STAFF SGT. JOSHUA SMO / EPA TT NYHETSBYRÅN

Experter: Nordkorea har bombat sönder sitt testområde för kärnvapen

Publicerad

I ett uttalande uppger Pyongyang att Nordkorea har "rört sin hand närmare avtryckaren" och är redo att avlossa "en salva missiler" mot den amerikanska militärbasen Guam.

Men efter att en jordbävning utbrutit i Nordkorea menar experter att landet kan ha bombat sönder sitt testområde för kärnvapen, skriver CBS News

Nordkorea riktar ett nytt starkt hot mot Guam. Hotet ska ha publicerats i landets statliga medier, enligt CNN:s Will Ripley som har publicerat uttalandet på twitter.

https://twitter.com/willripleyCNN/status/918699212405071872

Nordkorea meddelar från huvudstaden Pyongyang att man har "sin hand på avtryckaren" och att man är förberedd att avlossa "en salva missiler". 

Kan ha bombat sönder testområde

Samtidigt menar experter att Nordkorea kan ha bombat sönder sitt testområde för kärnvapen.

En jordbävning nära testområdet Punggye-ri i Nordkorea inträffade under fredagen, rapporterar CBS News.

Vissa experter menar att det kan vara ett tecken på att platsen är för instabil för att klara av fler kärnvapentest.

Jordbävningen hade magnitud 2,7 på richterskalan och inträffade drygt fem mil norr om Kilju i nordvästra Nordkorea där testområdet ligger. Ett område som inte har några naturliga jordbävningar.

Experter: "Försvagat marken"

Enligt Sydkoreas seismografiska myndighet utlöstes inte jordbävningen i direkt anslutning efter något bombtest eller annan mänsklig aktivitet.

Högt uppsatta tjänstemän i Sydkorea som vill vara anonyma menar att ett underjordiskt kärnvapentest i början av september har försvagat de tektoniska plattorna i jordskorpan i området, skriver CBS News.

Inga jordbävningar har iakttagits i området – inte heller efter de fem mindre kärnvapentester som Nordkorea genomfört sedan 2006. 

Svar på luftfartsövning över Koreahalvön

Det nya hotet kommer som ett svar på en luftfartsövning som USA nyligen genomfört över Koreahalvön, skriver Daily Mail

I tisdagskväll flög två tunga bombplan från US Air Force över halvön i syfte att markera och visa styrka mot Pyongyang. 

Enligt ett uttalande från US Pacific Air Forces ska övningen ha varit den första gemensamma som USA, Japan och Sydkorea utfört nattetid, skriver Daily Mail.

Kim Jong-Uns regering varnar för att USA:s agerande stärker Nordkoreas övertygelse om att USA "ska tämjas med eld". 

Vita husets stabschef orolig

Vita husets stabschef John Kelly ska under torsdagen ha uttryckt oro över de amerikaner som bor på Guam. 

Vid en presskonferens ska han ha sagt att man just nu upplever att hotet är hanterbart, men att situationen kan bli mer problematisk över tid om Nordkoreas kapacitet fortsätter att växa, skriver Daily Mail.

Guam ingår i ögruppen Marianerna i västra Stilla havet, utanför Japan och Koreahalvön. På Guam har USA en stor militärbas med luftfartsstyrka. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag