Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordkorea provsköt kryssningsmissiler

Nordkorea firar 73 år med nattlig parad • Tusentals människor på plats.
Nordkorea har provskjutit en ny typ av kryssningsmissil. Missilen på bilden är en ballistisk missil som provsköts tidigare i år.
Foto: KCNA / EPA / TT
Kim Jong-Un fanns inte på plats vid testskjutningen. I torsdags var han dock på plats på en militärparad, där omvärlden uppmärksammade hans viktnedgång.
Foto: AP/ TT
Paraden var ovanligt avskalad och mycket paramilitära trupper fanns på plats.
Foto: KCNA / EPA / TT

Nordkorea testsköt under helgen en ny kryssningsmissil.

Testet var enligt statliga KCNA lyckosamt och ska ha färdats 1 500 kilometer innan de slog ner.

Kim Jong-Un fanns inte på plats när Nordkorea testade sina nya kryssningsmissiler i helgen. Testet kommer direkt efter det att Nordkorea genomfört en militärparad. Den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap tolkar Nordkoreas agerande som ett sätt att visa upp sin militära styrka – och att provocera utan att bryta mot FN:s sanktioner. 

Nordkorea är förbjudet att använda sig av ballistiska missiler, men kryssningsmissiler har inte uttryckligen tagits med i säkerhetsrådets ständiga resolutioner.

”Strategiskt vapen av stor vikt”

Statliga KCNA kallar kryssningsmissilerna för ”ett strategiskt vapen av stor vikt” och hyllar framsteget som testet innebar. 

”Detaljerade test av missildelar, motorer, flygning, kontroll och styrning, stridsspetsar etc. genomfördes med framgång”, meddelar KCNA. 

Enligt den officiella rapporten färdades missilerna i 7 580 sekunder – alltså drygt två timmar – på nordkoreanskt territorium innan de ”träffade mål 1 500 kilometer bort”.

I Kim Jong-Uns frånvaro deltog Pak Jong-Chon, medlem av kommunistpartiets politbyrå, vid testen.

– Detta är ännu en stor manifestation av de enorma förmågor som finns inom försvarsvetenskap, teknik och ammunitionsindustrin i vårt land, sa han.

Avskalad militärparad

I torsdags höll Nordkorea en militärparad som var betydligt mer avskalad än vanligt. Paraden bestod mest av paramilitära trupper och till och med traktorer. Några nya missiler eller annat uppseendeväckande fanns inte med. I stället blev det diktatorn själv som blev mest omtalad, på grund av sin tydliga viktnedgång.

Föräldralösa barn i Nordkorea arbetar i kolgruvor

”Gruvorna är hemska, det inträffar olyckor hela tiden”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.