Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordkorea öppnar linan till syd – för att prata OS

Kim Jong-Un stängde militärlinjen mellan länderna för två år sedan – nu vill han öppna den på nytt. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
En nordkoreansk soldat vid gränsen mellan Nord– och Sydkorea. Foto: JEON HEON-KYUN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JUNG YEON-JE / AP TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-Un vill skicka atleter till vinter-OS.

Därför har ledaren nu beordrat att den militära direktlinjen mellan Nord- och Sydkorea öppnas på nytt – efter att han stängde den för två år sedan.

– En nordkoreansk tjänsteman har tagit den första kontakten till syd genom kanalen, säger den sydkoreanska enhetsmyndigheten enligt Yonhap. 

Klockan 07.30, svensk tid, på onsdagen meddelade Nordkorea att de återöppnat direktlinjen till grannlandet. Det första samtalet från nord till syd ska ha genomförts direkt, uppger Sydkorea för nyhetsbyrån Yonhap.

Beslutet att häva den två år långa blockaden av linjen anses vara ett stort diplomatiskt framsteg, efter en längre tid av upptrappade spänningar på Koreahalvön. 

Linje till Sydkorea öppnas på nytt

Linjen mellan länderna ska ha stängts på order av Nordkorea i februari 2016. Detta efter att Sydkorea stängt en gemensam industri, som svar på grannens upprepade kärnvapen- och missiltester, enligt Korea Times. 

 

LÄS MER: Trumps svar till Kim: "Min kärnvapenknapp är mycket större"

 

Att den nu återupptas på order av Kim Jong-Un, beror på landets vilja att skicka atleter till vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang nästa månad. Något som diktatorn meddelade i sitt årliga nyårstal.

Sydkoreas presdent Moon Jae-In. Foto: JUNG YEON-JE / AP TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-Un: "Banden kan förbättras"

President Moon Jae-In var inte sen på att erbjuda samtal om saken. 

Kim Jong-Un svarade i sin tur att ett samtal länderna emellan var "högt uppskattat och välkommet", uppger den nordkoreanske tjänstemannen Ri Son-Gwon i statlig tv enligt Yonhap.

 

LÄS MER: Mats Larsson: Nu står det klart – vi har  en tioåring i Vita huset

 

– Ledaren underströk att interkoreanska banden kan förbättras, vilket är beroende av både Nord- och Sydkorea, säger tjänstemannen.

– Vi kommer att diskutera frågor på arbetsnivå över hur vår potentiella delegation ska skickas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!