Kim Jong-Un stängde militärlinjen mellan länderna för två år sedan – nu vill han öppna den på nytt. Foto: AP TT NYHETSBYRÅNKim Jong-Un stängde militärlinjen mellan länderna för två år sedan – nu vill han öppna den på nytt. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un stängde militärlinjen mellan länderna för två år sedan – nu vill han öppna den på nytt. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
En nordkoreansk soldat vid gränsen mellan Nord– och Sydkorea. Foto: JEON HEON-KYUN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEn nordkoreansk soldat vid gränsen mellan Nord– och Sydkorea. Foto: JEON HEON-KYUN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En nordkoreansk soldat vid gränsen mellan Nord– och Sydkorea. Foto: JEON HEON-KYUN / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JUNG YEON-JE / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: JUNG YEON-JE / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JUNG YEON-JE / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea öppnar linan till syd – för att prata OS

Publicerad

Kim Jong-Un vill skicka atleter till vinter-OS.

Därför har ledaren nu beordrat att den militära direktlinjen mellan Nord- och Sydkorea öppnas på nytt – efter att han stängde den för två år sedan.

– En nordkoreansk tjänsteman har tagit den första kontakten till syd genom kanalen, säger den sydkoreanska enhetsmyndigheten enligt Yonhap. 

Klockan 07.30, svensk tid, på onsdagen meddelade Nordkorea att de återöppnat direktlinjen till grannlandet. Det första samtalet från nord till syd ska ha genomförts direkt, uppger Sydkorea för nyhetsbyrån Yonhap.

Beslutet att häva den två år långa blockaden av linjen anses vara ett stort diplomatiskt framsteg, efter en längre tid av upptrappade spänningar på Koreahalvön. 

Linje till Sydkorea öppnas på nytt

Linjen mellan länderna ska ha stängts på order av Nordkorea i februari 2016. Detta efter att Sydkorea stängt en gemensam industri, som svar på grannens upprepade kärnvapen- och missiltester, enligt Korea Times. 

 

LÄS MER: Trumps svar till Kim: "Min kärnvapenknapp är mycket större"

 

Att den nu återupptas på order av Kim Jong-Un, beror på landets vilja att skicka atleter till vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang nästa månad. Något som diktatorn meddelade i sitt årliga nyårstal.

Sydkoreas presdent Moon Jae-In.Foto: JUNG YEON-JE / AP TT NYHETSBYRÅN

Kim Jong-Un: "Banden kan förbättras"

President Moon Jae-In var inte sen på att erbjuda samtal om saken. 

Kim Jong-Un svarade i sin tur att ett samtal länderna emellan var "högt uppskattat och välkommet", uppger den nordkoreanske tjänstemannen Ri Son-Gwon i statlig tv enligt Yonhap.

 

LÄS MER: Mats Larsson: Nu står det klart – vi har  en tioåring i Vita huset

 

– Ledaren underströk att interkoreanska banden kan förbättras, vilket är beroende av både Nord- och Sydkorea, säger tjänstemannen.

– Vi kommer att diskutera frågor på arbetsnivå över hur vår potentiella delegation ska skickas.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag