Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordkoreas nya hot: Siktar på Vita huset

Amerikanska atomubåten USS Michigan har anlänt till Sydkorea. Foto: Yonhap / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordkorea har på senare tid genomfört såväl stora militärparader som missiltest. Foto: Wong Maye-E / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump vill få Nordkorea att avveckla sitt kärnvapenprogram. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Kinas utrikesminister Wang Yi uppmanar till återhållsamhet. Foto: Orestis Panagiotou / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreanskt missiltest. Foto: Kcna / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kim Jong-Un i en propagandavideo. Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkorea tar sikte mot Vita huset i ny propagandavideo. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

USA behöver stärka sitt missilförsvar - innan Nordkorea får möjlighet att attackera.

Nu vill en toppamiral i den amerikanska flottan stärka missilförsvaret på Hawaii.

– Jag delar inte er tillit till att Nordkorea inte kommer att attackera antingen Sydkorea, Japan eller USA när de har kapaciteten, säger Harris inför den amerikanska kongressen.

Krigsretoriken från Nordkorea når nya nivåer. I den senaste utvecklingen har man hotat att spränga bort Sydkorea och USA från kartan om någon av de två fienderna utför minsta provokation mot landet, rapporterar Daily Mail.

Om USA angriper Nordkorea med en kärnvapenattack så lovar landets militära ungdomsorganisation - med fem miljoner stridsklara ungdomar - att slå tillbaka med en kärnvapenattack per soldat. Vid minsta provokation kommer landet att svara med en motattack som får "jordskorpan att spricka", rapporterar den nordkoreanska statliga nyhetsbyrån.

 

LÄS MER: Donald Trumps tydliga signal – till Nordkorea

 

CNN.

På torsdagen publicerade en nordkoreans propagandasajt ett videoklipp som slår fast: "Fiendens förfall är i sikte", rapporterar Washington Post.

I klippet visades sedan simulerade attacker där nordkoreanska missiler sänkte amerikanska stridsfartyg. En annan sekvens visade ett vapensikte med Vita huset som mål.

Amiral: Stärk missilförsvaret på Hawaii

En liknande film visades i samband med firandet av Kim Il-Sung 105-årsdag den 15 april. I det klippet sprängdes en amerikansk stad med en nordkoreansk kärnvapenspets.

De nya hoten kommer efter att USA har placerat en del av sitt missilförsvarssystem THAAD i Sydkorea.

Något som också har upprört Peking.

Enligt Reuters klagar Kina på att THAAD:s radar kan se djupt in i landet och undergräver deras säkerhet. Men amiral Harry Harris, en av den amerikanska flottans högsta befälhavare i Stilla havet, anser att Kina bör fokusera på att försöka påverka Nordkorea i stället för att bry sig om ett försvarssystem.

Vill rusta upp missilförsvar i USA

Nu höjs röster för att USA ska rusta upp sitt antimissilförsvar - innan Nordkorea utvecklar en kapacitet att attackera landet.

Amiral Harry Harris säger till försvarsutskottet i det amerikanska representanthuset att försvaret på Hawaii behöver stärkas.

– Jag delar inte er tillit till att Nordkorea inte kommer att attackera antingen Sydkorea, Japan eller USA när de har kapaciteten, sa Harris till lagstiftarna, rapporterar Fox News.

På hemmaplan utför USA förberedelser för en eventuell framtida attack. Nu utför flera myndigheter en fyra dagar lång övning på Manhattan för hur man ska agera vid en massiv bombattack, rapporterar Daily Mail.

Nytt kärnvapentest från Nordkorea väntas

Ett nordkoreanskt kärnvapentest - det sjätte i ordningen - väntas ske i närtid.

I en intervju med CNN vill nordkoreanske företrädaren Sok Chol Won under torsdagen inte gå närmare in på exakt när testet kommer att utföras, men säger att tidpunkten inte kommer att påverkas av yttre faktorer.

Tyska Die Welt.

– Kärnvapentestet är en viktig del i våra fortsatta ansträngningar att stärka vår kärnvapenförmåga, säger Sok Chol Won.

Samtidigt slår han fast:

– Så länge som USA fortsätter med sina aggressiva påtryckningar så kommer vi aldrig att upphöra med vårt kärnvapenprogram och missiltester.

Kina mobiliserar 100 000 soldater

Det väntade kärnvapentestet har lett till ny militär upptrappning i regionen. Kina har satt sin armé i högsta beredskap och mobiliserat ytterligare 100 000 soldater som kommer att stationeras vid gränsen mot Nordkorea, rapporterar Daily Express.

Enligt Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet, är situationen i regionen ofta spänd.

– Problemet här är att Trump är oförutsägbar. Han har drivit det längre än man brukar. Men jag skulle tro att det lugnar ner sig, säger han.

Tabor har svårt att tro att någon av parterna faktiskt vill dra i gång en militär konflikt.

– Jag har oerhört svårt att tro att någon vill att något ska hända. Det kan få oerhört allvarliga konsekvenser.

USA vill lösa konflikt fredligt

På onsdagen kallades USA:s hundra senatorer till ett ovanligt möte i Vita huset, för en uppdatering om situationen med Nordkorea.

 

LÄS MER: Trump vill se hårdare tag mot Nordkorea – från FN

 

Med på genomgången var bland annat utrikesminister Rex Tillerson, försvarsminister Jim Mattis och nationella underrättelsechefen Dan Coats.

Efteråt släppte trion ett uttalande.

The Times.

Där kallar de Nordkoreas växande kärnvapen- och missilhot "ett akut nationellt säkerhetshot och högst prioriterad utrikespolitik", enligt Reuters.

Trumpadministrationen säger också att man vill få landet att avveckla sitt kärnvapen- och missilprogram med hårdare internationella sanktioner och diplomatisk press.

Det visar på en villighet att lösa konflikten utan militära insatser.

"USA söker stabilitet och en fredfull avveckling på Koreahalvön. Vi är öppna för förhandlingar mot det målet. Men vi är fortfarande beredda att försvara oss själva och våra allierade", står det i uttalandet enligt Reuters.

Kina manar till återhållsamhet

Men Nordkorea har inga planer på att ge upp några kärnvapen.

Under onsdagen kallade landets utrikesminister USA:s försök att kuva Nordkorea med militära hot och sanktioner "en vild dröm" och jämförde det med att "sopa havet med en kvast", skriver Reuters.

 

LÄS MER: Massiv vapenövning av Nordkoreas militär

 

Nu uppmanar Kina – än en gång – till återhållsamhet. Landets utrikesminister Wang Yi anser att alla inblandade parter bör jobba för en fredlig lösning.

– Säkerhet och stabilitet är ganska ömtåligt och det finns en stor fara att en ny konflikt eller händelse kan ske när som helst. Därför uppmanar vi alla sidor till återhållsamhet och att undvika handlingar som kan leda till nya provokationer, säger han enligt Reuters.

Merrick Tabor på Stockholms universitet säger att Kinas roll är viktig.

– Men de har egna intressen och vill även de få garantier. Det är en komplicerad situation men den enda rimliga lösningen är att man försöker förhandla.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!