Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordkorea misstänks planera kärnvapentest

Nordkorea sägs förbereda ett tredje kärnvapentest i smyg.

Samtidigt planerar landet att skjuta upp en långdistansraket – som anklagas för att vara ett missiltest.

Nu varnar både Japan och Sydkorea för att man kommer att skjuta ned raketen om den hotar deras territorier.

För tre år sedan drog sig Nordkorea ur sexpartssamtalen om landets kärnvapenprogram. Men i februari gick Pyongyang med på att upphöra med kärnvapentester, anrikning av uran och uppskjutningar av långdistansmissiler i utbyte mot mathjälp.

Landet verkar nu ha gjort helt om och sägs planera både ett nytt kärnvapentest och en raketuppskjutning.

En källa i Sydkoreas underrättelsetjänst menar att Nordkorea i hemlighet förbereder ett kärnvapentest i samma gruvområde som de två första, år 2006 och 2009.

Satellitbilder sägs visa arbetare som gräver en tunnel i gruvområdet i staden Punggye-ri, i den nordöstra delen av landet.

– Vi har fått det bekräftat att arbetet går in i sin sista fas, säger den sydkoreanska underrättelsekällan enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Kan hota amerikanska fastlandet

Samtidigt planerar Nordkorea att skjuta upp en långdistansraket från kuststaden Tongchang-ri, i den nordvästra delen av landet.

Pyongyang hävdar att det rör sig om en vädersatellit, men enligt Sydkorea och USA är det en långdistansrobottest. Uppskjutningen kommer troligen att ske någon gång mellan den 12 och 16 april.

Två tidigare robottester har misslyckats, men USA hävdar att landets missilprogram gör stora framsteg och att vapnen kan hota det amerikanska fastlandet inom fem år.

Stoppat mathjälp

Omvärlden reagerar starkt på den planerade raketuppskjutningen.

– Kina uttrycker sin oro för händelseutvecklingen och uppmanar alla berörda parter att ta hänsyn till helheten och tänka långsiktigt, säger Kinas utrikesminister Yang Jiechi enligt Reuters.

USA har tills vidare stoppat mathjälpen till Nordkorea.

Japan försatte på söndagen sitt missilförsvar i beredskap inför Nordkoreas planerade raketuppskjutning, uppger TT.

Sydkorea och Japan har sagt att man är redo att skjuta ned alla delar av raketen som hotar att falla ned inom ländernas territorier. Nordkorea går till motangrepp och hävdar att det är liktydigt med en krigsförklaring, uppger AP.

– Jag har gjort det klart att det internationella samfundet måste bemöta Nordkoreas brott mot sina förpliktelser som medlemsland av världssamfundet hårt, säger Sydkoreas utrikesminister Kim Sung-hwan enligt Reuters.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.