Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordkorea misstänks avfyrat en interkontinental missil

110 minuter lång ”dokumentär” • ”Han visade sin moderliga sida”.
Kim Jong Un.
Foto: KCNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bild från tidiare provskjutning av en interkontinental missil, Hwasong-14, år 2017 i Nordkorea.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea har avfyrat en interkontinental robot för första gången på fem år – som landat inte långt ifrån Japans kust.

Sydkorea replikerar genom att avfyra en rad robotar.

Den nordkoreanska roboten beskrivs som en ny variant. Den avfyrades österut och landade i Japanska havet, enligt japanska uppgifter omkring 15 mil från den japanska kusten, ungefär där huvudön Honshu möter den nordliga ön Hokkaido.

Vår nuvarande analys indikerar att den ballistiska roboten flög i 71 minuter och vid klockan 15.44 (07.44 svensk tid) landade den i vattnen inom Japans exklusiva ekonomiska zon i Japanska sjön, säger Japans biträdande försvarsminister Makoto Oniki.

”Oförsvarligt”

Den japanske premiärministern Fumio Kishida, som är i Bryssel för att närvara vid G7-mötet, beskriver det som ett hot mot inte bara hans lands utan hela regionens fred och säkerhet.

Det är oförsvarligt och hänsynslöst. Vi fördömer detta agerande med kraft, säger Kishida.

Sydkoreas avgående president Moon Jae-In kallade till krismöte med landets nationella säkerhetsråd med anledning av uppskjutningen. Där kritiserade han Nordkoreas ledare Kim Jong-Un för att ha brutit löftet om att inte avfyra några interkontinentala robotar.

Den sydkoreanska militären meddelar att robotar avfyrats från land, hav och i luften ut i Japanska havet.

Varningar och misstankar

Nordkorea varnade tidigare i år för att landet kommer att avfyra en interkontinental robot och bryta det självutropade moratorium för sådana som gällt sedan 2018. Senaste gången man avfyrade en sådan var i november 2017.

USA och Sydkorea har uttryckt misstankar om att Nordkorea kommer att testa sin mest avancerade och största robot av sådant slag, Hwasong-17, inom en snar framtid.

Enligt uppgift försökte Nordkorea skjuta upp en Hwasong-17 från en flygplats i Pyongyang förra veckan, vilket slutade med att den exploderade i luften efter uppskjutning.

Detta är tolfte gången hittills i år som Nordkorea genomför ett uppmärksammat vapentest. Den senaste gången var i söndags.

Se också:

Under firandet av det nordkoreanska kommunistpartiets 76-årsdag visade Kim Jong-Un upp landets vapensystem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.