Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordkorea misslyckades med missiltest

Den misslyckade uppskjutningen skedde efter att Nordkorea under dagen visat upp sina militära styrkor under en parad i huvudstaden Pyongyang för att hedra "Solens dag".
Foto: Cheng Dayu / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
”Solens dag” är en högtidsdag för att fira födelsedagen av Kim Il-Sung, farfar till Kim Jong-Un.
Foto: Cheng Dayu / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Under paraden visades de senaste tillskotten i den nordkoreanska vapenarsenalen upp.
Foto: Cheng Dayu / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

Nordkorea har försökt att skjuta upp en missil – men misslyckats, rapporterar AFP som hänvisar till Sydkoreansk militär.

Uppskjutningen ska ha skett på den nordkoreanska östkusten under söndagsmorgonen.

Uppgifterna bekräftades senare av den amerikanska militären.

"Nordkorea försökte testa en oidentifierad typ av missil från Sinpo-området i södra Hamkyong-provincen i morse, men vi misstänker att uppskjutningen har misslyckats", skriver det sydkoreanska försvarsministeriet i ett uttalande.

Amerikanska Pentagon bekräftar senare den misslyckade uppskjutningen.https://twitter.com/AFP/status/853381457494061056

Enligt amerikanska källor ska missilen ha ”exploderat så gott som omedelbart”.

Dave Benham, talesperson för amerikanska militären, bekräftade att det nordkoreanska testet har ägt rum, skriver New York Times.

– Vi har ett nära samarbete med våra allierade i Sydkorea och Japan för att upprätthålla säkerheten i området, kommenterade Dave Benham efter det nordkoreanska missiltestet.

Den misslyckade uppskjutningen skedde efter att Nordkorea under lördagen visat upp sina militära styrkor under en parad i huvudstaden Pyongyang för att hedra "Solens dag". En högtidsdag för att fira födelsedagen av Kim Il-Sung, farfar till Kim Jong-Un, och den första diktatorn i familjedynastin.

Under paraden visades de senaste tillskotten i den nordkoreanska vapenarsenalen upp inför internationell press. Enligt analytiker som CNN hänvisar till liknade det interkontinentala balistiska robotar.

De senaste månaderna har landet utfört flera provskjutningar, med ett uttalat mål att utveckla just robotar som kan färdas interkontinentalt. Provskjutningarna har väckt stor kritik från USA samt grannländer som Japan och Sydkorea.

USA:s president Donald Trump har uttalat sig om det spända läget.

Senast i torsdags skrev han på Twitter: "Jag har förtroende för att Kina kommer att ta hand om Nordkorea ordentligt. Om de är oförmögna till det, kommer USA och dess allierade att ta hand om det!"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.