Den misslyckade uppskjutningen skedde efter att Nordkorea under dagen visat upp sina militära styrkor under en parad i huvudstaden Pyongyang för att hedra "Solens dag". Foto: Cheng Dayu / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGESDen misslyckade uppskjutningen skedde efter att Nordkorea under dagen visat upp sina militära styrkor under en parad i huvudstaden Pyongyang för att hedra "Solens dag". Foto: Cheng Dayu / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Den misslyckade uppskjutningen skedde efter att Nordkorea under dagen visat upp sina militära styrkor under en parad i huvudstaden Pyongyang för att hedra "Solens dag".  Foto: Cheng Dayu / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
”Solens dag” är en högtidsdag för att fira födelsedagen av Kim Il-Sung, farfar till Kim Jong-Un. Foto: Cheng Dayu / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES”Solens dag” är en högtidsdag för att fira födelsedagen av Kim Il-Sung, farfar till Kim Jong-Un. Foto: Cheng Dayu / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
”Solens dag” är en högtidsdag för att fira födelsedagen av Kim Il-Sung, farfar till Kim Jong-Un. Foto: Cheng Dayu / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Under paraden visades de senaste tillskotten i den nordkoreanska vapenarsenalen upp. Foto: Cheng Dayu / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGESUnder paraden visades de senaste tillskotten i den nordkoreanska vapenarsenalen upp. Foto: Cheng Dayu / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Under paraden visades de senaste tillskotten i den nordkoreanska vapenarsenalen upp.  Foto: Cheng Dayu / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES

Nordkorea misslyckades med missiltest

Publicerad

Nordkorea har försökt att skjuta upp en missil – men misslyckats, rapporterar AFP som hänvisar till Sydkoreansk militär.

Uppskjutningen ska ha skett på den nordkoreanska östkusten under söndagsmorgonen.

Uppgifterna bekräftades senare av den amerikanska militären.

"Nordkorea försökte testa en oidentifierad typ av missil från Sinpo-området i södra Hamkyong-provincen i morse, men vi misstänker att uppskjutningen har misslyckats", skriver det sydkoreanska försvarsministeriet i ett uttalande.

Amerikanska Pentagon bekräftar senare den misslyckade uppskjutningen.

 

 

 

 

Enligt amerikanska källor ska missilen ha ”exploderat så gott som omedelbart”.

Dave Benham, talesperson för amerikanska militären, bekräftade att det nordkoreanska testet har ägt rum, skriver New York Times.

– Vi har ett nära samarbete med våra allierade i Sydkorea och Japan för att upprätthålla säkerheten i området, kommenterade Dave Benham efter det nordkoreanska missiltestet.

Den misslyckade uppskjutningen skedde efter att Nordkorea under lördagen visat upp sina militära styrkor under en parad i huvudstaden Pyongyang för att hedra "Solens dag". En högtidsdag för att fira födelsedagen av Kim Il-Sung, farfar till Kim Jong-Un, och den första diktatorn i familjedynastin.

Under paraden visades de senaste tillskotten i den nordkoreanska vapenarsenalen upp inför internationell press. Enligt analytiker som CNN hänvisar till liknade det interkontinentala balistiska robotar.

De senaste månaderna har landet utfört flera provskjutningar, med ett uttalat mål att utveckla just robotar som kan färdas interkontinentalt. Provskjutningarna har väckt stor kritik från USA samt grannländer som Japan och Sydkorea.

USA:s president Donald Trump har uttalat sig om det spända läget.

Senast i torsdags skrev han på Twitter: "Jag har förtroende för att Kina kommer att ta hand om Nordkorea ordentligt. Om de är oförmögna till det, kommer USA och dess allierade att ta hand om det!"

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag