Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordkorea: Kärnvapenkrig är oundvikligt

Sydkoreanska stridsflyg under övning. Foto: SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY / HANDOU / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bild från Osan flygplats i Pyeongteak, Sydkorea. Foto: KIM HONG-JI / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreas hårda kritik mot den stora sydkoreanska och amerikanska flygövningen fortsätter – och enligt nya uttalanden är ett krig bara en tidsfråga.

– Det som återstår är att klara ut är tidpunkten för krigsutbrottet, säger en talesperson för Nordkoreas utrikesministerium, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Uttalande kom sent på onsdagskvällen lokal tid och kom via den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA, rapporterar ABC News.

Enligt den nordkoreanske talespersonen är nu ett kommande krigsutbrott på den koreanska halvön "ett etablerat faktum".

Nordkorea: Kommer inte gömma oss undan ett krig

Talespersonen fortsatte sedan:

– Vi önskar oss inget krig, men vi kommer inte heller att gömma oss undan det. Om USA skulle missbedöma vårt tålamod och sätta fyr på stubinen till ett kärnvapenkrig, kommer vi utan minsta tvivel se till att USA får betala dyrt för konsekvenserna, vilket vår mäktiga nukleära kraft möjliggör, en kraft som kontinuerligt förstärks.

Nordkoreas hårda kritik mot den stora sydkoreanska och amerikanska flygövningen fortsätter – och enligt nya uttalanden är ett krig bara en tidsfråga. Foto: KIM HONG-JI / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreansk kritik även innan övningen

Enligt ABC News gick Nordkorea ut med kommentarerna bara timmar efter att USA flög ett så kallat B-1B-bombplan över sydkoreanskt territorium. Enligt Sydkoreas stabschef ska flygövningen ha simulerat bombningar på ett militärfält i närheten av den sydkoreanska östkusten. Den senaste tiden har allt fler B-1B-plan använts på den nordkoreanska halvön.

Sydkorea och USA:s stora gemensamma militärövning påbörjades i måndags och avslutas på fredagen.  Redan innan övningen sa det nordkoreanska utrikesministeriet att Trump-administrationen "bad om ett kärnvapenkrig".

Över 230 flygplan och 12 000 soldater deltar i övningen, som man från nordkoreanskt håll även kallat "en öppen provokation mot Nordkorea som kan elda till kärnvapenkrig vilken stund som helst".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!