Sydkoreanska stridsflyg under övning. Foto: SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY / HANDOU / EPA TT NYHETSBYRÅNSydkoreanska stridsflyg under övning. Foto: SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY / HANDOU / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sydkoreanska stridsflyg under övning. Foto: SOUTH KOREA DEFENSE MINISTRY / HANDOU / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bild från Osan flygplats i Pyeongteak, Sydkorea. Foto: KIM HONG-JI / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNBild från Osan flygplats i Pyeongteak, Sydkorea. Foto: KIM HONG-JI / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bild från Osan flygplats i Pyeongteak, Sydkorea. Foto: KIM HONG-JI / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nordkorea: Kärnvapenkrig är oundvikligt

Publicerad

Nordkoreas hårda kritik mot den stora sydkoreanska och amerikanska flygövningen fortsätter – och enligt nya uttalanden är ett krig bara en tidsfråga.

– Det som återstår är att klara ut är tidpunkten för krigsutbrottet, säger en talesperson för Nordkoreas utrikesministerium, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 

Uttalande kom sent på onsdagskvällen lokal tid och kom via den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA, rapporterar ABC News.

Enligt den nordkoreanske talespersonen är nu ett kommande krigsutbrott på den koreanska halvön "ett etablerat faktum".

Nordkorea: Kommer inte gömma oss undan ett krig

Talespersonen fortsatte sedan:

– Vi önskar oss inget krig, men vi kommer inte heller att gömma oss undan det. Om USA skulle missbedöma vårt tålamod och sätta fyr på stubinen till ett kärnvapenkrig, kommer vi utan minsta tvivel se till att USA får betala dyrt för konsekvenserna, vilket vår mäktiga nukleära kraft möjliggör, en kraft som kontinuerligt förstärks.

Nordkoreas hårda kritik mot den stora sydkoreanska och amerikanska flygövningen fortsätter – och enligt nya uttalanden är ett krig bara en tidsfråga.Foto: KIM HONG-JI / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreansk kritik även innan övningen

Enligt ABC News gick Nordkorea ut med kommentarerna bara timmar efter att USA flög ett så kallat B-1B-bombplan över sydkoreanskt territorium. Enligt Sydkoreas stabschef ska flygövningen ha simulerat bombningar på ett militärfält i närheten av den sydkoreanska östkusten. Den senaste tiden har allt fler B-1B-plan använts på den nordkoreanska halvön.

Sydkorea och USA:s stora gemensamma militärövning påbörjades i måndags och avslutas på fredagen.  Redan innan övningen sa det nordkoreanska utrikesministeriet att Trump-administrationen "bad om ett kärnvapenkrig".

Över 230 flygplan och 12 000 soldater deltar i övningen, som man från nordkoreanskt håll även kallat "en öppen provokation mot Nordkorea som kan elda till kärnvapenkrig vilken stund som helst".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag