Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordkorea känner sig förföljda av USA

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

En attack mot amerikanska mål kan komma när som helst hotar Nordkorea.

Anledningen till att landet trappar upp krigsretoriken är enlig en före detta brittisk ambassadör att landet ser sig som offer.

– De tycker att de är förföljda av USA, säger John Everard till BBC.

Nordkoreas armé har fått det slutgiltiga godkännandet för att inleda ett militärt anfall mot amerikanska mål. Landet varnar för en "skoningslös" attack mot USA med "supermoderna" kärnvapen. Enligt John Everard, som tidigare har varit brittisk ambassadör i landet, ser sig Nordkoreas ledare som offer.

– De tycker att de är förföljda av USA, säger John Everard till BBC. 

"De är rädda"

Enligt honom är Nordkoreas ledare rädda för att landet ska invaderas av USA eller att regimen på annat sätt kommer att krossas.

– De är rädda för att om de överger kärnvapnen kommer de att gå samma väg som Libyen och Irak, säger Everard till BBC.

Den största faran enligt Everard är att Nordkorea uttalar allt fler och mer allvarliga hot. Han ser det som en "våldsspiral" mellan Nordkorea, USA och Sydkorea. På frågan om det kan bli ett fullskaligt krig svarar han så här:

– Det är möjligt. Vi har inte tidigare sett den här retoriken och upptrappningen av retorik och hot mot USA oh Nordkorea. Dessutom har vi inte förut sett uttalanden direkt från ledaren, säger Everard

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.