Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordkorea i natt: Vi är i krig

Nordkorea är i krig med Sydkorea. Det meddelades i ett uttalande från diktaturen sent i natt.

Krigshandlingar lyser ännu med sin frånvaro - och få bedömare tror att en fullskalig konflikt är trolig - men uttalandet skruvar upp temperaturen på halvön ytterligare.

Sanktionerna efter kärnvapentestet och USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövning har fått den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un att gå i taket. Nya hot från Nordkorea har hörts nästan dagligen och gårdagens order från diktatorn att försätta alla landets missiler i full beredskap följdes av upptrappad aktivitet vid nordkoreanska avfyrningsramper

- Den senaste tiden har vi sett ökad rörlighet bland fordon och styrkor vid Nordkoreas avfyringsramper för medel- och långdistansrobotar. Vi följer noggrant om missiler fyras av, säger en anonym militär källa till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Uppgifterna har även bekräftats från officiellt håll.

"Skoningslös hämnd"

I natt tog Nordkorea hoten ytterligare ett steg längre. I ett uttalande via den statliga nyhetsbyrån KCNA säger diktaturen: "Från och med nu har relationerna mellan Nord- och Sydkorea gått in i ett krigstillstånd och alla frågor som rör de två staterna kommer att hanteras utifrån detta. Den långvariga situationen där den koreanska halvön varken haft fred eller krig är slutligen över."

I uttalandet säger man också att Kim Jong-Uns "viktiga beslut" är ett ultimatum till de "fientliga styrkorna" och att militären ändå väntar på den slutgiltiga ordern - men att de skulle genomföra en "skoningslös hämnd" om de provocerades av USA eller Sydkorea.

Nordkorea och Sydkorea har rent formellt varit i krig sedan Koreakriget i början av 1950-talet. Någon fred slöts aldrig då - bara vapenvila.

Lugn vid gränsen

Det finns ännu inga rapporter om ytterligare upptrappning i form av trupprörelser nära gränsen eller ökad förberedelse vid avfyrningsramperna. De flesta bedömare anser fortfarande att risken för en fullskalig konflikt är liten - men att den alltmer höjda retoriken gör att mindre incidenter lätt kan eskalera.

Sydkoreas försvarsministerium säger att de nya uttalandena från Nordkorea är oacceptabla och att de hotar freden och stabiliteten på halvön - samtidigt utlovar de att straffa Nordkorea ordentligt om de gör verklighet av sina hot.

- Vår militär är fullt beredd och kommer att försvara människors liv och landets säkerhet, säger de i ett uttalande enligt Yonhap.

Förstärker

I Washington är reaktionerna liknande. Caitlin Hayden talesperson för Nationella säkerhetsrådet i Vita huset säger:

- Vi har sett rapporterna om ännu ett okonstruktivt uttalande från Nordkorea. Vi tar hoten på allvar och håller tät kontakt med våra allierade i Sydkorea. Vi kommer att fortsätta vidta åtgärder mot hoten, bland annat genom att förstärka med fler markbaserade jaktflygplan och radarvarningssystem.

Så långt når Nordkoreas missiler

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.