Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordkorea hotar skjuta ner amerikanska bombplan

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s president Donald Trump.Foto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho säger att Donald Trumps uttalanden i helgen var en krigsförklaring mot landet.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilden uppges visa testuppskjutningen av Hwasong-12 den 16 september.Foto: AP TT NYHETSBYRÅN

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho menar att Donald Trump har förklarat krig mot landet.

Nu hotar regimen med att skjuta ner amerikanska bombplan, uppger AFP. 

– Världen ska tydligt komma ihåg att det var USA som först förklarade krig mot vårt land, säger Ri Yong-Ho på måndagen, enligt The Independent. 

Vita husets nekar till anklagelsen om att man har förklarat krig mot Nordkorea.

Den nordkoreanska regimen uppfattar att Donald Trump nu har förklarat krig mot landet. Snart kan amerikanska bombplan som flyger i närheten av Nordkorea skjutas ner, uppger regimens utrikesminister på måndagen. 

Inom loppet av en vecka har både president Trump och Kim Jong-Un, bland annat genom utrikesministern Ri Yong-Ho, höjt det redan höga tonläget länderna emellan ytterligare. 

– USA är ett militärt starkt land, med ett stort tålamod. Men om vi tvingas försvara oss och våra allierade då har vi inget annat val än att förstöra Nordkorea totalt. Rocket man (Kim Jong-Un) är på ett självmordsuppdrag för egen del och för sin regim, sa USA:s president inför FN:s generalförsamling i förra veckan. 

– Ingen annan än Trump själv är på självmordsuppdrag, svarade Ri Yong-Ho inför samma församling häromdagen. 

Nordkoreas utrikesminister hävdade att det är USA som tvingat fram en situation där landet utvecklar kärnvapen och att man vill etablera en maktbalans med USA. Sanktioner kommer inte att hjälpa, tillade Ri Yong-Ho.

Utrikesministern kallade Trump "sinnesrubbad"

Enligt honom är diktaturen ”bara ett par steg ifrån” att fullborda sitt kärnvapenprogram, men han sa att man inte har intentioner att använda kärnvapen mot länder som inte ansluter sig till USA:s militära aktioner mot landet. 

Han kallade Trump "en sinnesrubbad person full av megalomani" som vill göra FN till ett ”gangsternäste”.

– Han har begått ett oåterkalleligt misstag, vilket gör det allt mer oundvikligt att våra raketer gör besök på det amerikanska fastlandet, sa Ri Yong-Ho i FN.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho i New York på måndagen.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Även Kim Jong-Un reagerade på Donald Trumps uttalanden i FN. "Jag kommer att tämja den här sinnesförvirrade och senile amerikanen med eld", sa Kim Jong-Un i ett uttalande på fredagen. 

Kim Jong-Un uppges ha tolkat president Trumps uttalanden som ett tecken på att Nordkorea gör helt rätt i att fortsätta arbetet med kärnvapenprogrammet.  

Nordkorea tolkar Trumps ord som en krigsförklaring

Det dröjde inte länge innan Donald Trump svarade utrikesministern Ri Yong-Ho i en tweet: 

"Om han upprepar tankar från lille Rocket Man, kommer de inte bli kvar länge till", skrev   Trump. 

Nu verkar Nordkorea ha fått nog. Enligt nyhetsbyrån AFP tycker utrikesminister Ri Yong-Ho att Donald Trump har förklarat kring mot landet. 

https://twitter.com/AFP/status/912331656614301697

På lördagen flög amerikanska bombplan i närheten av Nordkorea. Enligt Pentagons talesperson Dana White handlade flygningen om en styrkedemonstration för att visa ”allvaret med hur USA hanterar Nordkoreas hänsynslösa beteende". 

 

Läs mer: Amerikanska plan flög nära Nordkorea 

 

På måndagen hotar Ri Yong-Ho att skjuta ner amerikanska bombplan, uppger AFP. 

https://twitter.com/AFP/status/912331508396036096

Ri Yong-Ho mötte pressen vid FN-skrapan i New York på måndagen och gav uttryck för regimens uppfattning om att Trumps uttalanden betraktas som en krigsförklaring, skriver BBC.   

Hotar att skjuta ner amerikanska bombplan

Nordkorea anser sig ha rätt att skjuta ner amerikanska bombplan – även när de inte flyger i nordkoreanskt luftrum. 

– Världen ska tydligt komma ihåg att det var USA som först förklarade krig mot vårt land, säger han till reportrar i FN-skrapan, enligt The Independent. 

Donald TrumpFoto: BRYNN ANDERSON / AP TT NYHETSBYRÅN

– Eftersom USA har förklarat krig mot vårt land har vi all rätt att svara med motåtgärder, inklusive rätten att skjuta ner amerikanska bombplan även när de inte befinner sig i vårt luftrum, fortsätter Ri Yong-Ho. 

Nordkoreas uppfattning är att "alla möjligheter ligger på bordet", med anledning av Trumps uttalanden.   

 

Pentagon lovar att ge Trump valmöjligheter 

https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/912351605038751744

Inte heller efter Ri Yong-Hos uttalanden på måndagen dröjde svaret från USA – denna gång från det amerikanska utrikesdepartementet Pentagon. 

– Om Nordkorea inte upphör med sitt provokativa agerande kommer vi se till att presidenten får valmöjligheter för att hantera Pyongyang, säger översten Robert Manning, enligt Reuters.   

Vita huset nekar till anklagelse om krigsförklaring 

Men Vita huset håller inte alls med om att man har förklarat krig mot Nordkorea – det är tvärtom en "absurd" tolkning, enligt presstalespersonen Sarah Huckabee Sanders. 

– Vi har inte förklarat krig, säger hon vid en presskonferens på måndagseftermiddagen, lokal tid. 

Att skjuta ner amerikanska bombplan vore helt fel, enligt Huckabee Sanders, men USA låter sig inte skrämmas. 

– Vårt mål är fortfarande detsamma, vi söker en fredlig lösning för Nordkoreahalvön, fortsätter Huckabee Sanders.  

 

https://www.instagram.com/p/BZeTcqsnp3E/?taken-by=expressen

Sydkorea ber USA tona ner retoriken

Flera länder har uttryckt oro för vad det höga tonläget mellan USA och Nordkorea kan leda till. På måndagskvällen uppmanar Sydkorea USA att tona ner retoriken.

– Det är väldigt troligt att Nordkorea kommer att fortsätta provocera. Det är av yttersta vikt att vi, Sydkorea och USA, hanterar situationen för att förhindra att spänningarna eskalerar ytterligare, eller att någon form av oavsiktlig militär sammandrabbning sker vilken snabbt skulle kunna spåra ur, säger Sydkoreas utrikesminister Kang Kyung-Wha enligt AFP.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.