Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nordkorea hotar FN efter säkerhetsrådets krismöte

Nordkorea testar nya vapen – och reagerar kraftigt på kritiken.
Foto: KCNA / EPA / TT
I förra veckan testades en ny luftvärnsrobot.
Foto: KIM UN HYOK829 / AP/ TT

Nordkorea varnar FN:s säkerhetsråd för att kritisera landets vapenprogram.

– Fundera över vilka konsekvenser det kan få, säger Jo Chul-So vid Nordkoreas utrikesdepartement.

Varningen kommer efter säkerhetsrådets möte bakom stängda dörrar.

Efter upprepade vapentester den senaste tiden sammankallades FN:s säkerhetsråd till krismöte om Nordkorea i fredags. Bakom stängda dörrar ska Frankrike ha föreslagit ett uttalande, med en uppmaning till Nordkorea om att följa rådets resolutioner som bland annat förbjuder avfyrande av ballistiska robotar. 

Nu varnar Nordkorea FN för sådana uttalanden.

– Fundera över vilka konsekvenser det kan få i framtiden om ni inkräktar på vår suveränitet, säger Jo Chul-Su, vid det nordkoreanska utrikesdepartementet, enligt AP.

Jo Chul-Su anklagar också säkerhetsrådet för dubbelmoral, eftersom de inte behandlar USA och dess allierade på samma sätt.

– Det är en uppenbar demonstration av dubbelmoral, säger Jo Chul-Su och varnar FN-staterna för konsekvenser om de fortsätter att tänka och döma ”som amerikanska plundrare”.

Nordkorea har vägrat förhandla med USA

USA har försökt förmå Nordkorea att återvända till förhandlingsbordet, men utan framgång. Nordkorea har sagt att de inte kommer att föra några som helst samtal om inte USA lägger ner sin ”fientliga politik” – en tydlig hänvisning till sanktionerna och de gemensamma militära övningar som USA och Sydkorea håller regelbundet. 

Nordkorea inledde sin senaste vända test inleddes i september, efter ett halvår långt uppehåll, och har mötts av skarp kritik från omvärlden.

– Vi har fört fram specifika förslag för diskussioner med Nordkorea, men vi har inte fått något svar, sa Vita husets talesperson Jen Psaki i fredags.

Samtidigt meddelar Sydkorea att ländernas viktiga, direkta kommunikationskanal, ”heta linjen”, har återupprättats, trots vapentesten. Tidigt på måndagsmorgonen hölls det första samtalet mellan tjänstemän i de två länderna sedan i augusti, då Nordkorea bröt linjen.

Diktatorn Kim Jong-Un har rasat i vikt

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.